Helyi gazdaság

2023.10.01. 16:25

Bejelentette a kormány: 3,1%-os nyugdíjemelés jön novemberben!

Döntött a kormány a novemberi nyugdíjkorrekció mértékéről: a jogosultak egész évre visszamenőleg 3,1%-os nyugdíjemelést kapnak kézhez.

A Bankmonitor szerint az emelés hatására az átlagnyugdíj 210 ezer forintról 217 ezer forintra emelkedik, ezenkívül az átlagnyugdíj mellé novemberben 72 ezer forintos egyösszegű kifizetés is érkezik.

A csütörtöki kormányinfón bejelentették a várva várt hivatalos döntést: novemberben 3,1%-os nyugdíjemelést kapnak az idősek. Évközi nyugdíjkorrekcióra akkor van szükség, ha az év eleji emelés nem fedezné az adott évben tapasztalt inflációt. Idén januárban 15%-os nyugdíjemelés érkezett, de a tényleges nyugdíjas infláció várhatóan 19% közelében, vagy akár afölött lesz. A különbözetet – azaz az elmaradt emelést – a kormány legkésőbb novemberben köteles egész évre visszamenőleg kifizetni.

Miért van szükség visszamenőleges nyugdíjkorrekcióra?

A nyugdíjtörvény rendelkezése szerint év elején az adott évre tervezett inflációval megegyező mértékben kell emelni a nyugdíjakat – ez idén is így történt, januárban 15%-os nyugdíjemelést kaptak az idősek. Ugyanakkor a hatályos jogszabály szerint pótlólagos évközi nyugdíjemelést („nyugdíjkorrekciót”) kell megvalósítani akkor, ha az első 8 havi inflációs tényadatok alapján az egész évre várható infláció meghaladja az év eleji emelés mértékét.

A Bankmonitor korábban bemutatta, hogy 2023. első 8 hónapjában átlagosan 22,0% volt az infláció, míg a nyugdíjas infláció ennél is magasabb, átlagosan 23,3% volt. Habár év végére jelentősen lelassul majd a drágulás, mégis borítékolható, hogy összességében jócskán meghaladja majd a kormány által tervezett mértéket. A jegybank a héten közzétett előrejelzésében 17,9% körüli éves inflációt helyezett kilátásba, míg a nyugdíjas infláció ennél is magasabb, akár 19% körüli értéket vehet majd fel.

3,1%-os nyugdíjkorrekcióról döntött a kormány

Az évközi nyugdíjkorrekció nagyságának meghatározásakor az infláció és a nyugdíjas infláció közül a magasabbikat kell figyelembe venni. Ez alapján a kormány most 3,1%-ra becsüli a bepótolandó nyugdíjemelés mértékét. Ebből kifolyólag a novemberi és decemberi nyugdíjakat már emelt összegben fizetik ki, továbbá a nyugdíjasok novemberben az év első 10 hónapjára (és a 13. havi nyugdíjra is) visszamenőleg, egy összegben kézhez kapják az elmaradt emelést.

Mennyi pénzt kapnak a nyugdíjasok?

Az emelés hatására a nyugdíjasoknak 3,1%-kal nő az eddigi ellátásuk. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján jelenleg 210 ezer forint az átlagnyugdíj: ez a nyugdíjkorrekció hatására novemberben 217 ezer forintra emelkedik. Ezenkívül az átlagnyugdíj mellé egyösszegű visszamenőleges emelés is érkezni fog, melynek várható összege 72 ezer forint. A mediánnyugdíj a KSH szerint 186 ezer forint, ez az emelés hatására novemberben már 192 ezer forint lehet. A mediánnyugdíj mellé 63 ezer forint körüli egyszeri kifizetés érkezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában