Cápák Között

2024.06.20. 14:00

Moldován András: legjobb üzlet emberszámba venni a másikat

Moldován András, a Cápák között mentora tartott előadást a somogyi vállalkozóknak, tanácsot adva ahhoz, hogyan legyünk sikeresek. Nem motivációs előadást, mert abban nem hisz, az őszinteségben azonban igen.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

Egyszerű, fővárosi lakótelepi srác volt, aki nem gazdag akart lenni, sokkal inkább sikeres, mondta magáról a sertésmogul. Amikor végül gazdag lett, akkor sem vett luxus holmikat, mert szerinte a pénz inkább arra való, hogy megszerezzük vele azt, amire vágyunk. Ez számára fontos abban a tekintetben is, ahogy a vállalkozó mennyi pénzt forgat vissza a saját vállalkozásába. Összesen 40 éves vállalkozói múlt van mögötte, és ennek tapasztalata mondatja vele, hogy legjobb üzlet emberszámba venni a másikat. 

– Nem vagyok rossz vállalkozó, de nem is a legjobb – értékelte magát Moldován András, akinek Somogyban is működnek sertéstelepei. – Mindig dolgozni fogok azon, hogy jobb legyek, de közben tükörbe akarok nézni. 

Ehhez fontos az őszinteség, fejtette ki. A tapintat ugyanis értékes, de nem az üzleti életben, mert ott az őszinteség és a világos beszéd a lényeg. Az őszinteség önmagunkkal szemben is döntő. 

Moldován András előadása Kaposváron
Fotó: Lang Róbert

– A tapintat nem más, mint időhúzás – mutatott rá a Cápák között tévéműsor befektetője. – A tapintat kibúvót ad, és magyarázatot arra, hogy miért nem sikerült valami. Viszont vállalkozóként időben fel kell ismerni, hogy zsákutcába jutottunk-e, és ezt csak úgy tudjuk megtenni, ha őszinték vagyunk önmagunkhoz. Mindig az első veszteség a legkisebb veszteség. 

Moldován András előadása Kaposváron
Fotó: Lang Róbert

A vállalkozói lét számára olyan pálya, ahol a kihívás mindennap újratermelődik. Ám ha jó úton megyünk, akkor minden olyan, mintha áldás lenne rajta, tapasztalta. A vállalkozások 80 százaléka másban lesz sikeres, mint amire létrehozták. Szerinte egy vállalkozás legnagyobb értéke a munkavállaló, és a cégen belüli együttműködés adja azt a kollektív intelligenciát, amivel egy vállalkozás rendelkezik. Ő maga rengeteget dolgozott, és a mai ésszel vállalhatatlanul nagy kockázatokat is vállalt. A sikeressége legfontosabb titkának a tanulásra való vágyát tartja, ami ma már fontosabb számára, mint maga a siker. Ugyanakkor tanácsként hozzátette, hogy a komfortzóna megöli az álmokat, ezért egy vállalkozó ne is keresse a komfortot. A sikeres embert azonban a sikertelentől az különbözteti meg, hogy eggyel többször megpróbálta.   

Egy vállalkozásfejlesztési program részeként hozták el a cápát   

Egy vállalkozás vezetése elsősorban szakmai tevékenység, ami a gyakorlattal alakul ki, de egyben bonyolult szerep is – ezt már Gulyás Árpád, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) általános alelnöke mondta köszöntőjében, mert ő maga is 30 éves vállalkozói múltat mondhat magáénak. Moldován András előadását ugyanis a SKIK rendezte egy vállalkozásfejlesztési projekt részeként, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium is támogatott. A cél, hogy a hátrányos helyzetű térségekben javítsák a vállalkozások versenyképességét.       

      

 

    

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában