Garantált a karácsonyi halkínálat

2024.11.23. 15:01

Idén is prémium minőségű hal lesz az ünnepi menü alapanyaga

Aszály ide vagy oda, idén is jut bőven prémium minőségű magyar hal a karácsonyi asztalokra.

A hazai haltermelők idén is biztosítják a kiváló minőségű magyar hal illatozzon az ünnepi asztalokon – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), valamint a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) siófoki sajtótájékoztatóján pénteken.

hal, karácsony
Jó minőségű hal lehet a karácsonyi menü alapanyaga  Fotó: Lang Róbert

Az aszályos időszak ellenére a halgazdaságok felkészültek az ünnepi szezonra, amely a teljes éves termelés 55-60 százalékát teszi ki. Az őszi lehalászások októbertől decemberig zajlanak, hogy a fogyasztókhoz időben eljuthasson az olyan népszerű hal, mint a ponty, a szürkeharcsa és a süllő.

A szervezetek hangsúlyozták, hogy a halgazdaságokat komoly kihívások érték az időjárás miatt, különösen a Dunántúlon, ahol a vízszintingadozások és az oxigénhiányos környezet súlyos termelési nehézségeket okozott. Az Alföldön az öntözőcsatornák segítettek a vízhiány enyhítésében, ám ez jelentős energiaköltséggel járt.

A fogyasztók változó igényeit is figyelembe veszik: az idősebbek inkább élő halat vásárolnak, míg a fiatalabbak a feldolgozott termékeket részesítik előnyben. Az ünnepi asztalok sztárja továbbra is a ponty, de egyre népszerűbbek a ragadozó fajok, mint a harcsa és a süllő.

A haltermelők nemcsak az étkezési célú halakra koncentrálnak: az éves termés 40 százalékát horgászati célra fordítják. A MOHOSZ telepítési pályázatai hozzájárulnak a természetes vizek halállományának fenntartásához és a biodiverzitás növeléséhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában