2024.11.23. 15:01
Idén is prémium minőségű hal lesz az ünnepi menü alapanyaga
Aszály ide vagy oda, idén is jut bőven prémium minőségű magyar hal a karácsonyi asztalokra.
A hazai haltermelők idén is biztosítják a kiváló minőségű magyar hal illatozzon az ünnepi asztalokon – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), valamint a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) siófoki sajtótájékoztatóján pénteken.
Az aszályos időszak ellenére a halgazdaságok felkészültek az ünnepi szezonra, amely a teljes éves termelés 55-60 százalékát teszi ki. Az őszi lehalászások októbertől decemberig zajlanak, hogy a fogyasztókhoz időben eljuthasson az olyan népszerű hal, mint a ponty, a szürkeharcsa és a süllő.
A szervezetek hangsúlyozták, hogy a halgazdaságokat komoly kihívások érték az időjárás miatt, különösen a Dunántúlon, ahol a vízszintingadozások és az oxigénhiányos környezet súlyos termelési nehézségeket okozott. Az Alföldön az öntözőcsatornák segítettek a vízhiány enyhítésében, ám ez jelentős energiaköltséggel járt.
A fogyasztók változó igényeit is figyelembe veszik: az idősebbek inkább élő halat vásárolnak, míg a fiatalabbak a feldolgozott termékeket részesítik előnyben. Az ünnepi asztalok sztárja továbbra is a ponty, de egyre népszerűbbek a ragadozó fajok, mint a harcsa és a süllő.
A haltermelők nemcsak az étkezési célú halakra koncentrálnak: az éves termés 40 százalékát horgászati célra fordítják. A MOHOSZ telepítési pályázatai hozzájárulnak a természetes vizek halállományának fenntartásához és a biodiverzitás növeléséhez.