2025.05.15. 13:00
Ezt a prémium bort jó lesz megjegyezni – Our Sea-vel 30 év munkája érett be
Kiemelkedő sikert ért el egy somogyi borászat prémium tétele a VinAgorán. A fehérborok térnyerése idén is látványos volt.
A Bujdosó Szőlőbirtok 2023-as évjáratú Chardonnay bora, az Our Sea nevet viselő prémium fehérbor nyerte el az idei VinAgora Champion minősítését a csendes fehérborok kategóriájában.

Fotó: Kovács Tibor
Champion lett a fehérbor – rangos díjat nyert a Bujdosó Szőlőbirtok
– Nem számítottam erre a díjra, de nagyon boldog voltam, amikor szóltak, hogy mi kaptuk a Champion díjat, mondta Bujdosó Ferkó, a Bujdosó Szőlőbirtok borásza. Úgy érzem, jó útra léptünk és kihozzuk a maximumot a borvidékből és a termőterületből. Nagyon boldogok vagyunk, mert korábban nem volt átütő sikerünk ezen a versenyen. Nekem ez volt az ötödik VinAgorám, de ha a pincét nézzük, ez egy jó 30 éves folyamat eredménye – tette hozzá.
Több mint 900 mintát küldtek a borászatok a nemzetközi borversenyre, amelyek túlnyomó része fehérbor volt. – A fehérborok térnyerése zajlik, ami érezhető volt ezen a borversenyen is. Az éreztük ennél a bornál, nagyon jó évjárat volt a 2023-as. Borászati szempontból a hűvös éjszakák jót tettek a gazdag zamatnak, nagyon szép, érett chardonnay szőlőt sikerült szüretelni, mondta kérdésünkre Bujdosó Ferkó. Minden adott volt ahhoz, hogy egy jó évjárat legyen: a remek alapanyag, a legjobb magyar kádár által készített hordó, amelyben nyolc hónapig érlelték, majd ugyanennyi ideig palackban készült a nedű arra, hogy a poharakba kerüljön.
– Fontosak számunkra a szakmai vélemények, amikor visszajelzéseket kapunk arra vonatkozóan, merre kell a stílust csiszolni. Persze nincs bevált recept, mert a borpiac és az ízlés mindig változik, ezért valamennyire mindig meg kell újulni, de azt fontos tudnunk, hogy jó az irány, tette hozzá a Bujdosó Szőlőbirtok borásza.
Az irány pedig úgy tűnik, hogy jó, hiszen néhány hete arról számoltunk be, hogy a balatonlellei borászat olaszrizlingje lett a Magyar Tudományos Akadémia bora.