2025.06.23. 15:00
A vendégek és a szakértők is imádják ezt a déli parti vendéglőt
Komoly elismerés érte a balatonfenyvesi Szőlőskert Vendéglőt. Bekerült az ország egyik legismertebb étteremkalauzába, amelyben az idei szezonban legjobbnak ítélt vendéglátóhelyeket mutatják be. A Balaton déli partján harmincnégy éve működő családi vendéglő igazi gyöngyszem a lángos-hekk kombó és a maníros fine-dining tucat éttermek sorában.
Miközben sokan a magas gasztronómia felé kacsintgatnak és sorra nyílnak a trendi, de sokszor lelketlen helyek, Balatonfenyvesen egy igazi gyöngyszemre bukkanhatunk. A Szőlőskert Vendéglő nem a modern hóbortoknak hódol, hanem a hagyományos ízekre és a szívélyes vendéglátásra fókuszál. Aki csak egyszer megfordult a Lepenye család által üzemeltetett egységben biztosan olyan fogadtatásban részesül, hogy ide vissza akar térni. Ezt nem mi állítjuk, hanem a vendégek, akik voksai is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az étterem illusztris helyre kerüljön a Street Kitchen idei kalauzában, ahol Michelin-csillagos éttermeket is maga mögé utasított a hangulatos családi étterem.

Fotó: MW
Épp ezért nem meglepő, hogy a vendégek és a szakértő zsűri véleménye alapján idén a második helyen végzett a Street Kitchen vendéglő és csárda kategóriájában.
– Teljesen meglepetésként ért minket ez a megtisztelő helyezés, hiszen ez a vendégeink érdeme is. Nekik, az ő visszajelzéseiknek köszönhetjük, hogy már a harmincnegyedik szezonunkat kezdhettük meg idén – mondta Lepenye Tamás, tulajdonos.
A vendéglő tesztelése teljesen titokban történt, így a tulajdonos azt sem tudta, hogy mikor érnek be a szakértő ítészek. – Felhívtak, hogy lesz egy gála a Dürer Kertben, amire elmentem és csak annyit tudtam, hogy valamilyen helyezést kaptunk, azt viszont nem, hogy pontosan mit – mesélte Lepenye Tamás. A balatonfenyvesi vendéglős megjegyezte ezt a díj a családi vendéglőé és minden vendégé is, aki megfordult náluk. Márpedig az elmúlt évtizedek alatt még olyan illusztris személyiségek is fogyasztottak náluk, mint Ashton Kutcher és Mila Kunis.

Fotó: MW
– Ez a rengeteg munka elismerése, amit szezonról-szezonra teszünk az étterembe, tette hozzá a tulajdonos. A Szőlőskertben hamisítatlan magyar ízekkel találkozhat a vendég, éppen olyanokkal, amilyeneket várna az, aki házias kínálatot keres a Balatonnál. S még úgy is meg tudtak maradni, klasszikus vendéglátóhelynek, hogy a legtöbb hasonló egység elment a fine dining irányába.

Fotó: MW
Beindul a balatoni szezon
– Anyukám főz a konyhán, úgyhogy teljesen az ő ízlése szerint készülnek az ételek. Így maximálisan házias a konyhánk, igaz olyan apróságokra mi is figyelünk, hogy a szervírozás kövesse a trendeket, de az ízek megmaradtak – mondta Lepenye Tamás. Akitől azt is megtudtuk, hogy idén valamivel lassabban indul be a szezon a magyar tengernél. Ugyan már pünkösdkor volt egy felfutás, ami a főszezoni forgalomra emlékeztette a szolgáltatókat, de a vakáció kezdete az igazi szezonnyitány. A balatonfenyvesei vendéglőben is számítanak egy nagyobb hullámra most, ami az illusztris helyezésnek is köszönhető.
