2025.07.05. 14:28
Aranyáron adják a kajszit Balaton egyik legnépszerűbb piacán – minden van, de a legtöbben csak nézelődnek
A fonyódi piacon már érezhető, hogy elkezdődött a nyári szezon. Rengeteg turista vette az irányt a déli part legnagyobb vására felé szombaton, a fonyódi piacon olyan termék nincs is, amit ne lehetne megkapni.
– Egy nap sem lenne elég, hogy körbejárjuk – mondta egy fiatal nő amint éppen kifelé tartott a fonyódi piacról. Arca kissé elgyötört, a melegben való kutyagolástól, de kezében egy teli kosár árulkodott róla, hogy megérte eljönni a fonyódi piacra. A déli part legnagyobb vására már a kilencvenes években közkedvelt volt, népszerűsége pedig azóta csak még jobban nőtt.

Fotó: Muzslay Péter
– Szlovákiából jöttünk, Dunaszerdahelyről, keddig vagyunk Fonyódon és láttuk, hogy van itt piac, gondoltuk, ez jó program lesz szombatra, hogy körülnézünk – mondta Ottó, aki barátaival és feleségével jött. Először vannak a Balatonparti városban, így számukra újdonság volt a minden színével és ízével nyüzsgő vásári forgatag.
Itt ugyanis minden kapható, mi szemnek, szájnak ingere: a különféle termelői mézektől, a kézműves sajtokig, ínycsiklandó mangalica füstölt áruk és friss gyümölcsök, zöldségek is. – Szedret, ribizlit és málnát hoztunk, mondta Illés Tiborné, aki Segesdről hozta el az idei bogyóstermést. Sajnos a borzasztóan erős napsütés megégette a legtöbb termést, így szerényebben tudtak csak szüretelni, de amit kitettek az jól fogyott.
Az őstermelőktől tudjuk, hogy van egy vásárlói réteg, aki nem sajnálja a pénzt a finom, helyi termelésű gyümölcsért, még akkor sem ha drága. Márpedig volt, aminek borsos volt az ára. Sárgabarackot például itt is csak 1800 forint feletti kilónkénti áron lehetett kapni. De ennél csak többért mérték a kajszit, volt olyan stand, ahol 2200 forintot kértek egy kilónyi csonthéjas gyümölcsért. A kukorica viszonylag stabil áron cserélt gazdát Fonyódon, 350-450 forintos darabáron adták az aranysárga csöveket.
– Megéri eljönni ide, mert sokat adunk el – mondta Oláh Korina és Fentős Adorján, akik Somogysárdról hozták el portékájukat. Ötösével, sőt tízesével is vitték a vásárlók a mézédes kukoricát.
Kígyózó sor állt az egyik standnál, ahol házi készítésű pékárút kínáltak.
– Nagyon jó a kenyerük, mindig itt veszem és ezt viszem magammal Ausztriába – mondta Oláh Ferenc. Most ez, amit nálam látnak nem sok, mert négyet szoktam venni. Lefagyasztom darabokban és amikor kiveszem, olyan mintha még friss lenne, mondta a férfi.

Fotó: Muzslay Péter
Sokan keresik fel a fonyódi piac kofáit
Klaus és Petra Buzsákban élnek már egy ideje. A német ajkú házaspár rendszeresen jár a fonyódi piacra, igaz a vásárlásról már leszoktak. –Nem veszünk itt semmit, mert ez nekünk drága, inkább elmegyünk a közeli multiba, mert a minőség ugyanaz, de szerintem kedvezőbb az ára, mondta Klaus. Csak nézelődni jövünk – tette hozzá Petra.
Marcsi Kaposvárról jött és nagy élvezettel válogatott az almák és a paprikák között.
– Mindig eljövök, megveszem az alapanyagot és a nyaralóban megfőzök – mondta a nyugdíjas asszony. Azt mondta, ezzel azért tud spórolni, hiszen nyugdíjasként nem engedheti meg magának, hogy minden nap étteremben egyen.

Fotó: Muzslay Péter
A fonyódi piac ugyan nem olcsó, de többféle árkategóriában lehet találni termékeket. Van 500 forintos pogácsa, de 500 forintos kézműves ricotta is. Főzőtököt is találtunk 600 forintért, de még névre szóló sapkát is hímeznek az eladók és gyakorlatilag az is felöltözhet, aki nem hozott magával ruhát a nyaralásra.
Képeken mutatjuk a fonyódi piac kínálatát
Fotók: Muzslay Péter