Kaposvári siker

2017.07.20. 19:01

Az egymilliomodik akkumulátorcsomagot ünnepelték

Az egymilliomodik akkumulátorcsomag gördült le a Videoton gyártósorairól. Kaposvár legnagyobb ipari foglalkoztatója német partnerével közösen ünnepelte az eredményt.

Kovács Gábor

Jelenleg átlagosan naponta nyolcezer akkumulátorcsomagot szerelnek össze az autóipari vevőcég részére a Videoton gyártósorain. Bámulatos mennyiség, és egyre nő a kereslet. Hogy mindennek az okát megértsük, tudni kell, hogy az Európai Unió döntése értelmében 2018 áprilisától minden új gépjárműbe egy vészhelyzeti hívóegységet kell beépíteni. Az akkumulátorcsomagok elengedhetetlen tartozékai azok a vészhívó modulok, amelyek egy neves német autótípus tartozékai lesznek a gyártás során.

– Akkumulátorok szerelésével idestova húsz éve foglalkozunk – mondta Fábián Balázs ügyvezető igazgató köszöntőjében. – Amikor a Videoton ezt a telephelyet megvásárolta, már a legelső közös üzletünk az akkori partnerünkkel akkumulátor összeszerelés volt. Marcaliban is végzünk hasonló tevékenységet. Ez az üzlet mintegy hetven embernek ad munkát, négymilliárd forint árbevétel az éves forgalmunk. Amire különösen büszkék vagyunk, hogy mérnökeink nagyon sok munkát fektettek a gyártósorok tervezésébe és kivitelezésébe, az automatizálásba és annak nyomon követésébe. Ez világszínvonalú gyártási környezetet eredményezett Kaposváron, ez a terület félmilliárd forint értéket képvisel.

Toronyi Bálint, az üzem vezetője visszatekintésében felidézte: négy évvel ezelőtt, az első megrendeléskor mindössze tízdarabos mintagyártással indultak. Azóta a dolgozók létszáma megsokszorozódott, az üzemrészt pedig egy háromszor akkora területre kellett áttelepíteni. Új műszakok felállítására is szükség volt, a növekvő megrendelések teljesítése miatt folyamatosan munkaerőt kerestek. Reményeik szerint a következő félévben már elérhetik a legyártott másfélmillió terméket, s hamarosan akár az öt, vagy tízmilliomodikat is.

Havasi János ügyvezető szintén visszaemlékezett a kezdetekre. Elmondta, nem volt egyszerű elnyerni a német megrendelő, a Valeo Peiker bizalmát. 2008-ban vették fel a kapcsolatot, ám négy teljes évbe telt, mire megtört a jég, és a németek ellátogattak a Videoton kaposvári gyárába. Azóta már képesek a hirtelen vevői elvárások teljesítésére is, és új projektekben fűznék szorosabbra az együttműködést.

Timo Föller, a német Valeo Peiker partnercég képviselője méltatta az öt éves üzleti kapcsolatot. Elmondta: az egyik japán cellagyártó vállalat ajánlotta nekik a Videotont, és ma már ők is nagyra értékelik a magyar cég teljesítményét. Új projektjükben is számítanak majd a somogyi gyártásra. A Videotonnál az egymilliomodik termék legyártásához kapcsolódó kaposvári rendezvényen munkájuk elismeréseként harmincnégy somogyi dolgozó kapott kitüntetést. A vállalat vezetése azt tartja, hogy a munkavállalóik megbecsülése nagy jelentőségű a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben, ezért igyekeznek értékelni mindazokat, akiknek a munkája előre viszi a céget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában