fehérjeforrás

2018.10.16. 11:30

Bár kicsit nőtt, tovább élénkítenék a tojásfogyasztást

A táplálékszakértő is azt mondja, fontos lenne, hogy rendszeresen együnk tojást, A minap volt a tojás világnapja, melynek alkalmából a Baromfi Termék Tanács is a tojásfogyasztás előnyeire hívta fel a figyelmet.

Gyeszát Zsolt

– Kismértékben nőtt a tojásfogyasztás az elmúlt években. Az elmúlt öt évet hasonlítottuk össze, melyben szépen látszik a tojásfogyasztás emelkedése – mondta Molnár Györgyi, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára. Míg 2013-ban átlagosan 214 tojást fogyasztott el egy ember egy év alatt, addig 2017-ben már 234 volt ez a szám. – A mostani figyelemfelhívás is azt szolgálja, hogy tovább élénkítsük a fogyasztást – tette hozzá a titkár. – Volt idő, amikor 300 tojást is elfogyasztottunk egy évben.

A mezőgazdasági titkár szerint az is cél lenne többek között, hogy a tojás is ott legyen a gyerekek reggelije, akár tízóraija között.

– Fontos lenne, hogy többször fogyasszanak tojást a gyerekek – mondta Heszberger Edina, kaposvári dietetikus és táplálkozásszakértő. – Mi is készítettünk már felmérést köreikben, melyben a tojás nem igazán került elő. Pedig a tojás fontos része lehetne például a laktató reggelinek, hiszen sokféle mikrotápanyagot is tartalmaz a fő tápanyagforrásán, a fehérjén és a zsíron kívül. De az arra nem érzékeny felnőtteknél is lehetne még erősíteni a tojásfogyasztást.

Szabó Norbert Kaposváron és Pécsen is árul tojást. A kereskedő szerint többek között a szabadtartásos termelésből származó tojásra is megnőtt az érdeklődés. Vagyis az ár mellett már az is számít a vásárlóknak, hogy hogyan tartják a baromfit. – Én úgy gondolom, hogy az anyatej után az egyik legminőségibb táplálék a tojás – mondta Szabó Norbert.

Hasonlóképpen vélekedett Taraszenkó Zsuzsanna is, a kaposvári piacon áruló magyaratádi őstermelő szerint többen is megveszik már a jobb minőségű tojást. Sokaknak viszont az ár a meghatározó, mások pedig áruházakban szerzik be a tojást. Mint mondta, sajnálatosan kevesebben foglalkoznak ma számít már háztáji baromfitartással.

Nincs nagy nyereség

Molnár Györgyi elmondta: a tavalyi esztendő végéhez képest az idei év elején csökkentek az árak. Az idei nyáron sok termelő már önköltség alatti áron árulta a tojást. Iskolakezdéskor szokott kicsit meglódulni az ár, de ez nem volt igazán erőteljes. Jelenleg kicsivel az önköltség felett vannak a termelők, de nagy nyereséget így sem lehet elszámolni. Az M-es tojás legutóbbi fogyasztói ára 42 forint volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában