változások

2018.09.24. 07:00

Drágult a hús, a tojás, a cigi – olcsóbb lett a cukor

Az idén augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok és a dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. Egyedül a cukor ára csökkent több mint húsz százalékkal.

Góz Lilla

2017 augusztusához viszonyítva az élelmiszerek ára 4,1 százalékkal emelkedett. Ezen belül az idényáras élelmiszerekért, a burgonyáért, a friss zöldségért és a gyümölcsért 14,5 százalékkal kellett többet fizetni. Bíró Éva, a kaposvári nagypiac vezetője elmondta: a baracknál tapasztaltak árnövekedést. – Az áprilisi fagyok miatt barack szinte nem termett a megyében, messzebbről kellett hozni a gyümölcsöt – tette hozzá Bíró Éva. Megjegyezte: a zöldségek árai is nőttek az időjárás miatt, a hústermékeknél pedig átlagosan száz forintos drágulást tapasztaltak. A házi tej a megnövekedett takarmányárak miatt 150 forint helyett már 180 forintba kerül literenként.

A cukor ugyanakkor olcsóbb lett 23,6 százalékkal. – A polci árak csökkenésének az oka, hogy tavaly ősszel megszűnt az Európai Unió cukortermelésének szabályozására szolgáló kvótarendszer – mondta el megkeresésünkre Fodor Ákos, az 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft. marketing menedzsere. Tavaly október óta mindenki annyi cukorrépát termeszthet és cukrot gyárthat, amennyit csak bír, az így kialakult helyzet ennek köszönhető.

A legnagyobb mértékben, átlagosan 7,1 százalékkal a gyógyszerek, az üzemanyagok, illetve a lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek drágultak.

– Tavaly augusztushoz képest 60 forinttal nőt a benzin és a gázolaj ára – mondta Szalayné Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezető-tulajdonosa. – A drágulásnak két oka van, az egyik, hogy az olaj ára jelenleg nyolcvan dollárra felment, valamint nagy mértékben gyengült a forint.

A KSH adatai szerint a dohányáruk ára 6,2 százalékkal nőtt. – Egyes fajták ára a napokban 20-30 forintot emelkedett, s úgy tudjuk, további drágulás is várható – mondták el a megkérdezett kaposvári dohányboltosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában