Megoldások munkaerőhiányra

2017.10.19. 14:00

A jó szakember csak kis ideig marad Somogyban

A munkáltatók az adóterhek csökkentését és a szakképzés átalakítását szeretnék annak érdekében, hogy megfelelő tudású dolgozók kerüljenek ki az iskolákból.

Koszorus Rita [email protected]

A szakképző intézmények vezetői szerint, a magasabb bér és megbecsülés tarthatja itthon a fiatal szakembereket – hangzott el a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) által szervezett kaposvári rendezvényen. A szervezet egy húszállomásos országjáró rendezvénysorozatot szervezett a munkaerőpiac szereplői számára, amelynek tizenharmadik helyszíne volt Kaposvár.

– A helyi sajátosságokat szeretnénk összegyűjteni – emelte ki a találkozón Gablini Gábor, az MGYOSZ alelnöke. – Összegezzük a problémákat és javaslatokkal kiegészítve egy kész szakmai anyagot állítunk össze. Ezt a választások után a kormány elé szeretnénk vinni, és kérni fogjuk a rendszer átalakítását, hogy abból a munkaadók és a munkáltatók is profitálni tudjanak – mondta az alelnök.

Azt is látni kell, hogy egyre kevesebb fiatal gondolkodik abban, hogy szakképző intézményben tanuljon mesterséget. Az MGYOSZ által ismertetett országos felmérés szerint, Somogy megyében az elmúlt hat év alatt 37 százalékkal csökkent a szakközépiskolai tanulók száma. Ennek oka persze az is, hogy a gyerekek eleve kevesebben vannak, de más okokra is visszavezethető a csökkenés. – A gyerekek megvannak, csak az a kérdés, hova mennek továbbtanulni – mondta Agócs Attila, a Lamping József Műszaki Szakközépiskola és Szakgimnázium vezetője. – Az a célunk, hogy minél több gyereket beorientáljunk a szakképzésbe, mert tudjuk, hogy a pörgő magyar gazdaságban szükség van a szakemberekre.

Az intézmény elsősorban építőipari szakembereket képez, már ha sikeresen befejezik a fiatalok a képzést. – Sokan jelentkeznek, de nem mindenki végez – tette hozzá Agócs Attila. – Az a kérdés, mi a kimenet, hozzánk jöhetnek a gyerekek gyengébb képességgel is, ha megfelelőn motiváltak. A tanárok, pedagógusok azon dolgoznak, hogy minél több szakembert képezzünk. Azonban azt tapasztaljuk, hogy a végzettek közül sokan külföldre mennek, vagy az ország olyan régióját választják, ahol a miénknél magasabb bért kínálnak. Jó példa, hogy Kaposváron és környékén alig van már mesterember. A többség elment Budapestre és Győrbe, ahol lakóparkokat építenek, és jobb a fizetés is.

Weimann Gáborné, az Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnázium igazgatója arról számolt be, hogy náluk egyelőre nincs jelentős létszámcsökkenés. – Szerencsére mi egy nagy szakközépiskola vagyunk, ezért ezt kevésbé érezzük – tudtuk meg Weimann Gábornétól. – Mivel összességében kevesebb a gyerek, ezért az biztosan várható, hogy a szakgimnáziumokba és szakközépiskolákba jut kevesebb. Sokan a gimnáziumokat célozzák meg, ezt kisebb szakképzők jobban érzik, nálunk sok képzés van és ezeket fel is tudjuk tölteni. Ebben a tanévben csak az ipari gépész szakon volt kevesebb diák, de bízunk benne, hogy jövőre is hiányszakmaként hirdethetjük meg és az is fellendül – osztotta meg tapasztalatait a hallgatósággal.

Egyre több diák próbál idehaza boldogulni. – Jó néhányan próbálnak itthon maradni és elhelyezkedni – mondta el kérdésünkre Weimann Gáborné. – Akik elvégzik az iskolát és megszerzik a szakmát azok közül sokan maradnak itt Kaposváron és Somogyban. Viszont itt van egy olyan probléma, hogy néhány éves szakmai tapasztalat után sem nagyon emelkedik meg a bérük. Ezért inkább a fővárosba vagy külföldre vándorolnak.

Euróval tartják itthon a dolgozókat

Az elvándorlás mára hatalmas méreteket öltött, a munkaerőhiány pedig általánossá vált minden gazdasági szektorban, hangzott el a rendezvényen. Az ország különböző pontjain eltérő módon küzdenek a munkavállalók elvándorlása ellen.

Tomcsik Gabriella, az MGYOSZ oktatási és képzési igazgatója érdeklődésünkre elmondta: van, ahol már a puszta jelenlétet is díjazzák. – Békéscsabán hallottunk egy olyan módszerről, hogy jelenléti pótlékot kapnak a dolgozók – mondta a szakember. – Tehát, ha már bejár dolgozni rendszeresen és nem mond fel idő előtt, akár havi 15 ezer forinttal is lehet több a fizetése.

Hozzátette: az osztrák határ közelében más problémákkal küzdenek a munkaadók. – Sopronban van olyan cég, amely már euróban fizeti ki a bért, csak hogy ne menjenek el a dolgozók Ausztriába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában