állatszámlálás

2017.10.19. 11:30

Több Somogyban a marha, jól tejelnek a tehenek

Megyénkben a legutóbbi állatszámlálás adatai szerint a szarvasmarhák és a juhok száma jelentősen nőtt. Eközben a kaposvári tejüzemben is látványos változás zajlott le: tavaly a feldolgozott nyerstej 63 százaléka származott Somogyból, idén már 82 százaléka.

Harsányi Miklós

A szarvasmarha-állomány 21 százalékkal, 49 ezerre bővült, június elején az országos állomány 5,7 százalékát istállózták a megyében. A Központi Statisztika Hivatal kimutatása szerint a tehenek száma ennél nagyobb mértékben, 28 százalékkal, 21 ezerre növekedett.

– Az eredményhez társaságunk is hozzájárult – mondta Szommer Gábor, a Fino Food Kft. kereskedelmi igazgatója. – A céghez köthető családi vállalkozásban jelentősen nőtt az állatok száma: a két telephelyen – Kazsok, Homokszentgyörgy – két éve 4800, most már 5300 tejelő és nem tejelő szarvasmarhát tartanak. Ebből a 2700 tehén napi 80 ezer liter tejet biztosít.

A nagyobb gazdaságok – Zimány, Szentgáloskér, Mosdós – mellett kis- és közepes méretű társaságokkal is kapcsolatban áll a cég, s Baranyából is rendelnek alapanyagot a kaposvári tejüzembe, ahol naponta 150 ezer liter tejet dolgoznak fel. A változást jelzi, hogy amíg tavaly a beszállított nyers tej 63 százaléka volt somogyi, idén már több mint 82 százaléka. 2016-ban naponta közel 79 ezer liter tej származott megyénkből, jelenleg 123 ezer liter. Szommer Gábor kiemelte: a nagy értékű beruházások eredménye kézzel fogható.

– Minden apróságnak jelentősége lehet az állattartásban – hangsúlyozta. – S bár könnyen előfordul, hogy ezek az eredmények nem egyik napról a másikra jelentkeznek, de nem szabad eltolni a fejlesztéseket. Nagy hangsúlyt helyezünk az állatjóléti intézkedésekre: a nyári hőségben például vízpermettel hűtöttük a teheneket, s kényelmesebb körülmények között, gumiszőnyegen helyezzük el az állatokat.

Keszthelyi István, a mosdósi Mawa Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: céljuk, hogy egész éven át a lehető legkiválóbb minőségű tejet állítsák elő. A termelési kedv javulásában szerepet játszott a felvásárlási ár emelkedése is: 2016-ban volt a mélypont, akkor literenként 64 forintot kaptak egy liter tejért, most 92-93 forintot. Ha lehetőségük nyílik, a gazdaságot tovább fejlesztik.

A KSH elemzése rávilágít: a korábbinál kevesebb sertést és tyúkot tartanak megyénkben, viszont a főbb gazdasági haszonállatfajok közül legnagyobb mértékben, közel egyharmaddal a juhok száma emelkedett. Június elején már 42 ezret tartottak. Jezeri László, a hetesi Kapos Ternero Kft. termelési igazgatója közölte: Somogyban közel 20 nagyobb vállalkozás működik, ahol átlagosan 300-800 juhot tartanak, s ezen kívül számos kisebb gazdálkodó is foglalkozik állattartással.

– Évente csaknem 20 ezer bárányt és 8-10 ezer bárányt vágunk le Hetesen – mondta. – Élénkül az exportpiac, idén szerintem több állatot dolgozunk fel, mint tavaly. A hagyományos – osztrák, német, svájci – együttműködésen kívül ősszel ígéretes olasz megkeresést kaptunk. A nagy ünnepek előtt alkalmanként 800-1000 feldolgozott bárányt akarnak rendelni tőlünk, melyet hűtőkamionban szállítanak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában