megtakarítás

2018.01.18. 09:25

Lakásra, utazásra és az unokáknak gyűjtenek a magyarok

Egy felmérés szerint a magyarok több mint fele havonta takarít meg bizonyos összeget. A lapunk által megkérdezett közgazdász szerint egyre többen fordulnak a megtakarítások felé.

Gyeszát Zsolt

Palkó Sándor László kaposvári pénzügyi közgazdász, tanár szerint fellángolás volt jellemző az utóbbi években a fogyasztási piacon, mely most a megtakarítások irányba kezd áttolódni. A szakember úgy látja: az emberek szemében egyértelműen elsőbbséget élvez minden olyan megtakarítási forma, mely biztonságos, tőke- és hozamgarantált.

– Ugyanakkor még mindig jelentős azoknak az aránya is, akik nagy mennyiségben tartanak készpénzt, ahelyett, hogy bankrendszerbe tennék megtakarításukat – tette hozzá Palkó Sándor László. – Ezzel együtt az is látszik, hogy újra kezd előtérbe kerülni az öngondoskodás, vagyis egyre inkább nyílik az élet- és nyugdíjbiztosítás piaca. Erre a területre újra többen odafigyelnek a pénzügyi szakember meglátása szerint.

Az Intrum Justitia, Európa vezető követeléskezelő vállalatcsoportja által készített nemzetközi kutatás szerint a magyarok több mint fele havonta takarít meg egy bizonyos összeget. Az MTI által nemrégiben közölt felmérés rámutatott: a rendszeresen spórolók aránya nyolc százalékponttal emelkedett egy év alatt, és alig marad el az 57 százalékos európai átlagtól.

Az életkori sajátosságok befolyásolják a megtakarítási prioritásokat: a 18-34 év közöttiek inkább lakáscélra, esetleg utazásra spórolnak, az idősebb korosztály a gyerekeiknek, unokáiknak tesz félre. A tavaly novemberben készített kutatás szerint a 18-34 évesek között tízből hat magyar rendszeresen megtakarít, az 50 évnél idősebbek körében tízből négy megkérdezett tesz félre havi szinten. A megkérdezettek 60 százaléka előre nem látható kiadásokra takarít meg.

Ugyanakkor az interneten egyre hangsúlyosabbá váló reklámok is nagymértékben befolyásolhatják a fiatalok megtakarítási szándékait. Igaz lehet ez az utazási célból történő megtakarításokra.

– Az utazással például egy olyan régóta megfogalmazott vágy válhat elérhetővé a fiatalok számára, mely jóval hamarabb nyújt élményt, mint egy hosszabb távú cél, akár egy lakásvásárlásra történő megtakarítás – mondta Palkó Sándor László. Hozzátette: ezt nagyban meghatározza a családi minta, és az abból fakadó gondolkodás. Ami viszont a lakásszerzést illeti, kedvez a jelenlegi hitelezési helyzet és az állami támogatási rendszer a közgazdász szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában