Cseperedés

2017.08.21. 07:00

Szép az alma, de vigyázni kellett rá

Augusztus közepén érik a Gála alma, amelyet már szüretelnek Szentpéteri Attila birtokán. A család szőlőtermesztéssel és minőségi borkészítéssel foglalkozik, de hét hektár almásuk is van, ahol már szedik a termést.

K.G.

– Az iskolaalma programban veszünk részt, a gyermekekhez jut el a gyümölcs – mondta Szentpéteri Attila növényvédelmi szakmérnök és borász. – Az értékesítéssel egyébként az idén nem lesz gond, mert Észak-Európában, és Lengyelországban is elfagyott az alma. Tudni kell, hogy a lengyel alma a magyar legnagyobb vetélytársa a piacon. Hazánkban a fagyások nem tizedelték meg annyira az almáskerteket, bár itt-ott volt jégeső.

Ebben az évben a gombabetegségek nem támadtak intenzíven, bár a rovarkártevőkkel meg kellett küzdeniük a gazdáknak, ami az almánál meghatározó. A virágzási időszak nem volt optimális, hűvös volt az idő, emiatt nem jártak a méhek, ezért a júniusi gyümölcshulláskor sok alma végezte a földön. Összességében közepes lett a termés az idén. Szép az alma, de nagyon kellett vigyázni rá...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában