megyei időjárás

2019.08.01. 07:00

A nyári meleg, fülledt időt élénk szél szelídíti

Csütörtökön megyénkben eleinte élénk északnyugati szél fúj, ami csökkenti a fülledtséget, pár fokkal a hőmérséklet is alacsonyabban tetőzhet, mint korábban.

Sonline

Összességében folytatódik a meleg, alapvetően napos, nyaralóknak kedvező időjárás. Csapadék előfordulása, ebben a térségben estig valószínűtlen. Éjszaka változó, növekvő felhőzetre van kilátás, majd hajnalban már kialakulhat egy-egy zivatargóc. Legyengül a szél.

A jellemző hőmérséklet átlaga:

csütörtök reggel 19,

csütörtök délután 29,

péntek reggel 18 fok körül alakul.

A hazánk fölött éjszaka átvonult, gyenge hidegfront mögött csütörtökön pár fokkal hűvösebb levegő áramlik fölénk, és délután a szél is mérséklődik. Ezek a hatások a vegetatív idegrendszerünket paraszimpatikus irányba tolják el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le. (forrás: met.hu)

Melegszik az idő

- Pénteken nagyon fülledt, meleg, de nyugaton és a középső országrészben már zömmében felhős, keleten változóan napos-felhős idő várható egy nyugat felől érkező hidegfront előtt. Napközben elsősorban a Dunántúl térségében és északkeleten fordul elő elszórtan egy-egy zápor, zivatargóc. Este, éjjel a Dunától nyugatra már kiterjedtebb területen várhatóak heves záporok, viharos, felhőszakadással, jéggel, szélviharral is kísért zivatarcellák, melyek hajnalra elérheti a Tisza vonalát. A front mögött erősödő északi szél és hűvösebb levegő beáramlása valószínű.

- Szombaton kelet felé mozog a felhőzet és a csapadékzóna. A Dunántúl fölött várhatóan felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, szeles időben még kialakulhat egy-egy zápor. A Dunától keletre még változékony záporos, zivataros idő valószínűbb.

- Vasárnap, hétfőn, kedden előreláthatólag napos, melegedő, fülledt idő következik időszakos felhősödésekkel és elvétve egy-egy futó zápor, zivatargóc előfordulásával. Északkeleten várható mérsékeltebb melegedés, gyakoribb zápor, zivatargóc. (forrás: eumet.hu)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!