megyei időjárás

2020.01.27. 07:00

Az időjárás nem kegyes hozzánk: felhők borította égbolttal indul a hét

Hétfő reggel ismét borongós, párás, ködös, gyengén fagyos idővel indul a nap. Elszórtan előfordul szitálás, ónos szitálás.

Sonline

Napközben ritkul a párásság, vékonyodik a felhőtakaró. Délután itt-ott előfordulhat időszakos, szűrt napsütés is, de zömében felhős marad az ég. Estig gyenge marad a légmozgás. Éjjel eleinte fokozódó párásság, ködfoltok képződnek, majd erősödő déli szél támad. Csökken a párásság, de borús lesz az ég. Fagymentes lehet a hajnal.

Az átkeveredés hiánya miatt az alsóbb légrétegekben magas a levegő páratartalma, ezért a légutakban a hőleadás korlátozott, emelkedik a hőmérséklete is. Ezáltal kedvezőbbé válnak a körülmények a kórokozók életfeltételeihez és szaporodásukhoz, így a fertőző betegségek könnyebben terjednek párás időben. (forrás: met.hu)

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

hétfő reggel 0,

hétfő délután +2 – +5,

kedd reggel +3 fok körül alakul.

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Kedden előreláthatólag országszerte megélénkül, sokfelé megerősödik a déli, délnyugati szél. Újabb, ezúttal kiadós csapadékmező érkezése valószínű. Estétől északira forduló, erős széllel hidegfront érkezhet, hatására az eső havas esőbe, havazásba válthat az északi országrészben.

- Szerdán szeles, változékony időre van kilátás kezdetben meleg, majd hidegfronti hatással. Változó, olykor szakadozottabb felhőzet mellett időszakos napsütés és záporok, északon hózáporok is előfordulhatnak.

- Csütörtökön napközben a hidegfrontot ismét melegfront válthatja. Eleinte erős északnyugati szél és csökkenő felhőzet, napsütés a valószínűbb, majd délire forduló szél mellett borongósabb időre, elszórtan esőre, északon vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás.

- Péntekre mérséklődő szél, frontmentes, nyugodtabb idő kialakulása körvonalazódik, de többnyire erősen felhős ég, párásság a legvalószínűbb jelentős csapadék nélkül.

- Jövő hétvégére – még jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – ismét egy ciklon érkezése várható eleinte meleg-, majd hidegfronti hatással, széllel, NY-K irányban átvonuló csapadékmezővel, majd csökkenő felhőzettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!