megyei időjárás

2020.01.25. 07:00

Melegfrontnak örülhetünk ha még nem fagytunk a térkőhöz

Somogyban szombaton egy gyenge melegfront érkezik térségünkbe, ezzel együtt fokozatos enyhülés kezdődik.

Sonline

Erősen felhős, borongós idő várható, néhol köddel, és estig legfeljebb csak szitálás, ködszitálás fordulhat elő. Gyenge marad a légmozgás. Az esti, éjszakai órákban tovább vastagszik felettünk a felhőzet, és ekkor már helyenként előfordulhat kisebb eső.

A jellemző hőmérséklet átlaga:

szombat reggel -2,

szombat délután +4,

vasárnap reggel -1 fok körül alakul.

Az átkeveredés hiánya miatt az alsóbb légrétegekben magas a levegő páratartalma, ezért a légutakban a hőleadás korlátozott, így az annak hőmérsékletét közvetett módon megemeli. Ezáltal kedvezőbbé válnak a körülmények a kórokozók életfeltételeihez és szaporodásukhoz, így a fertőző betegségek könnyebben terjednek párás időben. Ugyanakkor a szervezet ödémaállományát, vizenyőjét is fokozza az adott időjárási helyzet, mivel nemcsak hogy a vízleadást gátolja, hanem a légzésen keresztül növeli a szervezet vízfelvételét is. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Vasárnap is sok felhőre, helyenként kisebb esőre kell számítani. Jelentős csapadék azonban nem várható. Gyenge lesz a légmozgás, és többnyire keleties irányú. Délen már jelentősebben enyhül, északon még hideg marad az idő. Főként északon itt-ott előfordulhatnak ködfoltok. Éjszaka is borongós időre lehet számítani, kisebb eső továbbra is lehet. Gyenge fagy inkább már csak északon lehet.

- Hétfőtől csütörtökig alaposan megenyhül az idő, és a sok felhő mellett, keddtől megélénkül, helyenként meg is erősödik a déli, délnyugati szél. Csak időszakos napsütésben bízhatunk. Jelentősebb csapadék nem hullik, de kisebb eső előfordulhat. (forrás: eumet.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!