Megyei időjárás

2022.01.28. 07:00

Viharos széllel várhatjuk a hétvégét

Pénteken viharos lökésekkel kísért, akár 60-80 kilométeres szél is fújhat Somogyban.

Sonline

Fotó: Shutterstock

Délelőtt szakadozottan felhős, változóan napos idő várható, majd délután megnövekszik a felhőzet. Elszórtan kialakulhat futó záporeső, hózápor, de jelentő mennyiségű csapadék nem várható. Éjszaka ismét csökkenő felhőzet valószínű. A nyugati határvidéken, illetve északkeleten mérséklődik, az ország túlnyomó részén viszont erős marad az észak-nyugati szél.

 

A jellemző hőmérséklet átlaga:

csütörtök délután 4,

péntek reggel 0,

péntek délután 7,

szombat reggel 1 fok körül alakul.

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. A reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Szombaton, északnyugaton már délelőtt befelhősödik, másutt ekkor még napsütésre van kilátás. Délután már országszerte borult égbolt várható. Országszerte legyengül a légmozgás. A délután második felétől, de főként este, éjszaka, a délnyugati országrész kivételével csapadék is ígérkezik. Északnyugaton esőre, havas esőre, a középső és keleti térségben havazásra van inkább esély. Ismét feltámad és megerősödő a szél, ezúttal DNY-i irányból. Hajnalra szakadozik a felhőzet, elszórtan kialakuló záporesők várhatók.

- Vasárnap egy viharciklon hidegfrontja okoz rendkívül szeles időt. Az ország északnyugati harmadán és a középső országrészben a legerősebb széllökések elérhetik a 100-110, elvétve akár a 120 km/h-t! Emellett kifejezetten enyhe, tavaszias időnk lesz, napsütéssel, felhőátvonulásokkal, főként a nap első felében szórványos záporokkal. A szél éjszaka fokozatosan veszít erejéből.

- Hétfőn átmenetileg legyengül a légmozgás. Borongós idő a legvalószínűbb, estétől itt-ott kisebb mennyiségű, vegyes halmazállapotú csapadékkal.

- Kedden újabb hidegfronttal érkező, nyugaton erősödő szélre van kilátás. Változó, szakadozó, majd ismét összezáródó felhőzet mellett elvétve előfordulhat jelentéktelen, vegyes halmazállapotú zápor.

- Szerdára még jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de egy újabb viharciklon érkezése körvonalazódik. Ismét 100 km/órát is elérő széllökésekre és szórványos záporokra, felhőátvonulásokra van kilátás. (forrás: eumet.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!