Megyei Időjárás

2022.11.18. 07:58

Esőre készülhetünk a mainap

Borult, párás időre számíthatunk. Eleinte elszórtan, délutántól egyre több helyen várható eső, amit este az Északi-középhegység térségében havas eső, hó válthat fel. Élénk marad az északkeleti szél. Erős lehűlés várható: reggel 0, délután már csak +5 fok körüli értékeket mérhetünk.

Fotó: Shutterstock

Somogy megye térségében pénteken újabb ciklon csapadéka éri el hazánkat dél felől. A reggeli órákban az északi országrész felett még itt-ott szakadozott lehet a felhőzet, de ott is gyorsan záródik a felhőtakaró. Általában borongós idő lesz jellemző a nap folyamán. A dél-délnyugat felől terjeszkedő csapadékmezőnek köszönhetően délelőtt a déli megyékben várható tartós, változó intenzitású eső, majd a délután folyamán fokozatosan egyre északabbra húzódik a csapadék. Este, éjjel országszerte borús, nyirkos idő lesz. Nyugaton élénkülő északi szél támad, másutt marad a gyenge légmozgás. Többnyire eső formájában hullik, de az északi térségben itt-ott átválthat a halmazállapota havas esőbe, illetve kisebb eséllyel akár szitáló hóesésbe is.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
péntek reggel 7,
péntek délután 11,
szombat reggel 4 fok körül alakul.

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Szombaton folytatódik a lehűlés, az ország legnagyobb részét elárasztja északkelet felől a hideg légtömeg. Az ország északi felén 5 fok alatti maximum ígérkezik. Mindemellett zömmel felhős lesz az ég. Délelőtt itt-ott felszakadozhat átmenetileg a felhőzet, majd délután országszerte borongósra fordul. Eleinte csak elvétve lehet szitáló eső, északon vegyes halmazállapotú csapadék. Estétől, délnyugat felől intenzívebb eső terjeszkedik észak felé. Éjszaka sokfelé esik. Délen kiadósabb, északon mérsékeltebb csapadék valószínű. Túlnyomórészt eső esik, de nyugaton, az Alpokalján és térségében havas esőbe, a hegyekben havazásba is válthat a halmazállapot. Erősödő É-i szél támad.

- Vasárnap reggel, délelőtt még borongós időben sokfelé esik. Többnyire eső várható, de a Dunántúl térségében, főként a hegyekben, és az Északi-középhegység magasabb részein havas eső, vizes hó is eshet. Délelőtt kelet felé elhagyja az országot a csapadék. Mögötte, nyugat felől előreláthatólag elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet.

- Hétfőn délelőtt ismét erősen felhős égbolt a valószínűbb, majd délután vékonyodhat, szakadozhat fel itt-ott a felhőzet. Hideg időre van kilátás, élénk É-i széllel. Említést érdemlő csapadék nem valószínű.

- Kedden délelőtt lehet némi napsütés, de délnyugat felől újabb ciklon felhőzete érheti el térségünket. Beborul, majd estére előreláthatólag eső is érkezik délnyugat felől.

- Szerdára borongós, nyirkos, szemerkélős, hideg idő látszik valószínűnek, majd csütörtöktől körvonalazódik egy nyugodtabb, frontmentes, de ködös, ködfelhős időszak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!