Megyei időjárás

2023.01.09. 08:00

Esernyő nélkül ne induljunk el reggel

Hétfőn előreláthatólag a ciklon hidegfrontja is megérkezik megyénkbe.

Sonline

Fotó: Sipeki Péter

Szeles, borongós, esős időre van kilátás. Jelentős eső érkezhet. Délelőtt még országszerte erős lökésekkel kísért déli szél fúj. Délután, a Dunántúlon északira fordul és erős marad. Csökken a hőmérséklet, már csak egészen a délnyugati határszélen emelkedhet még +10 fok fölé. Éjjel borús időben az ország nagy részén folytatódik az esőzés. A Dunántúlon erős, gyakran viharos lökésekkel kísért északi szél fúj.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
vasárnap délután 12,
hétfő reggel 6,
hétfő délután 8,
kedd reggel 5 fok körül alakul.

A hideg- és a melegfrontra érzékenyek szervezetét egyaránt megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Kedden jellemzően erős, a Dunántúlon viharos lökésekkel kísért ÉÉNY-i szél fúj. Borongós marad az idő. Reggel az északnyugati megyék kivételével még esik az eső, majd a csapadék fokozatosan kelet, délkelet felé húzódik a nap folyamán. Napnyugta környékén, északnyugaton szakadozni kezdhet a felhőzet. Kissé tovább csökken a hőmérséklet.

- Szerdára előreláthatólag elvonul a ciklon, legyengül a szél, megnyugszik az időjárás. Napos, párás és erősen felhős időszakok és területek váltakoznak. Csapadék nem valószínű. Kevéssé lesz enyhe, mint január első hetében, de az évszakos átlagnál továbbra is pár fokkal magasabbra emelkedik a hőmérséklet.

- Csütörtökre már növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de erősen felhős, gyengén szeles időre van kilátás elszórtan szemerkélő esővel, az északnyugati határvidéken, illetve az Alpokalján vegyes halmazállapotú szemerkélésekkel.

- Péntekre egyelőre frontmentes, zömmel felhős vagy ködfelhős idő kialakulás körvonalazódik. Csak kis eséllyel, kis körzetekben vékonyodhat el a felhőzet.

- Szombatra is felhős idő a legvalószínűbb. Elszórtan kisebb esők is lehetnek. Estére körvonalazódik egy gyenge hidegfront érkezése, ami talán csökkenti a felhőzetet az ország felett. (forrás: eumet.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!