Megyei időjárás

2023.02.06. 08:00

Csípős hidegre ébredünk Somogyban

Hétfőn, nyugat felől egy mérsékelt felhősáv érkezik Somogyba.

Sonline

Fotó: Ingward

Változóan felhős-napos idő várható. A délelőtti órákban lecsökken a felhőzet és tartósabb napos időszakok alakulnak ki. Csapadék nem valószínű. Általában gyenge lesz a légmozgás. Éjszaka csillagfényes, nyugodt, eseménytelen, de hideg, erősen fagyos idő következik. Országszerte több fokkal fagypont alá hűl a levegő, nem lesznek ritkák a -5 - -10 fok körüli erősebb fagyok sem.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
vasárnap délután 2,
hétfő reggel -4,
hétfő délután 1,
kedd reggel -4 fok körül alakul.

A térségünkön átvonult ciklon hátoldalán több fokkal hidegebb levegő áramlik fölénk, és a szél is jelentősen veszít erejéből. Ezek a hatások a vegetatív idegrendszerünket paraszimpatikus irányba tolják el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le. Ezáltal általános „restség” válik uralkodóvá. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Kedden szélcsendes, napos, jelentős időjárási eseményektől mentes időnk lesz. A hajnali erősebb fagyról napközben jellemzően 1-2 fokkal fagypont fölé enyhül, de lehetnek egész nap fagyos területek is. Késő délután, este, a keleti országrész felett előfordulhat mérsékelt felhősödés, csapadék nélkül.

- Szerdán és csütörtökön is hasonló, eseménytelen, napos idő valószínű, csak átmeneti, mérsékelt felhősödés fordulhat elő kis eséllyel. A hajnali erősebb fagy jellemzően pár fokkal fagypont fölé enyhül.

- Előreláthatólag pénteken is marad még az alapvetően napos, hideg idő, de már nagyobb területet érintően lehetnek időszakos, mérsékelt felhősödések. Csapadék nem valószínű. Napközben még gyenge DK-i irányú légmozgás ígérkezik, majd estefelé egy hidegfronttal erősödő ÉNY-i szél támadhat. Egyéb jelentős változás egyelőre nem lászik valószínűnek.

- Szombatra mérsékelt hidegfronttal érkező szakadozott felhősáv keresztezheti az ország térségét, melyből elszórtan lehet kisebb, vegyes halmazállapotú zápor, de jelentős mennyiségű csapadék érkezése nem valószínű. A szél hatására átkeveredő levegő várhatóan enyhülést hoz. (forrás: eumet.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!