Megyei időjárás

2023.03.24. 08:00

Kettős fronthatásra kell számítani Somogyban

Pénteken napközben egy melegfront alakítja a somogyi időjárást, majd estére egy hidegfront érkezik északnyugat felől.

Sonline

Illusztráció

Fotó: Cryptographer

A nap legnagyobb részén, a csütörtökihez hasonló napsütéses idő lesz, kevés fátyolfelhővel. A szél sokfelé megélénkül. Ezzel együtt, picivel még melegebb levegő érkezik térségünkbe. Kifejezetten enyhe időre van kilátás. Estétől erőteljesebb felhősödésre készülhetünk.

Éjszaka nyugat felől tovább vastagszik a felhőzet, és eleinte a Dunántúlon, majd hajnalban már a középső, és az északi, északkeleti országrészben is számítani kell esőre. Helyenként 10 milimétert meghaladó csapadék is hullhat.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
péntek reggel 6,
péntek délután 20,
szombat reggel 9 fok körül alakul.

Habár fronthatással továbbra sem kell számolni, de még mindig melegebb légtömegek érkeznek a magasban, így főként melegfronti panaszok valószínűek. A legáltalánosabb panaszok: migrén, fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés lehetnek. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Szombaton hidegfront alakítja az időjárást. Erősen felhős, az ország egy részén borongós idő várható, de a nap folyamán, nyugat felől egyre inkább ki-kisüt a nap, vékonyabbá, szakadozottá válhat a felhőzet. Emellett gyengülő esők, záporesők várhatók, nagyobb arányban keleten. A délnyugati országrész kivételével élénk, erős ÉNY-i szél fúj. +15, 16 fok körül alakul a maximum hőmérséklet.
- Vasárnap napközben melegfront, majd estétől hidegfront érkezése várható. Napsütés, az ország nyugati felén megélénkülő, helyenként megerősödő D-i szél, délutántól nyugat felől vastagodó felhőzet valószínű. Estétől egyre többfelé ered el az eső, a szél északnyugaton átfordul ÉNY-ira.
- Hétfőre erősen felhős, hűvös, barátságtalan idő körvonalazódik. Esők, záporok alakíthatják az időjárást, ÉNY-ira forduló, és viharossá fokozódó széllel. A hidegfronttal újabb lehűlés látszik érkezni.
- Kedden élénk, erős ÉNY-i szél, erősen felhős és napos időszakok váltakozása, futó záporok, havas eső záporok, hideg idő a legvalószínűbb. A maximum hőmérséklet +10 fok, vagy kevéssel az alatt ígérkezik. Visszatérnek a hajnali fagyok. (forrás: eumet.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!