Előrejelzés

2023.06.06. 07:00

Fülledt idő miatt fájhat a fejünk kedden Somogyban

Változékony időre van kilátás, nagyon fülledt lesz a levegő és kettős fronthatás is nehezíti az arra érzékenyek életét kedden Somogy vármegyében.

Forrás: Shutterstock

Kedden országszerte a hétfőn érkezett sekély ciklon alakítja időjárásunkat kettős fronthatással. Általában erősen felhős lesz az ég, átmeneti napos időszakokkal. Kifejezetten fülledté válik a levegő, de kellemes lesz a hőmérséklet.

Délelőtt csak kevés helyen, főként még északkeleten lehet eső, másutt elvétve gyenge zápor. Délután viszont a magasabbá váló hőmérséklet és fokozódó labilitás hatására már egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, valamint zivatarok, melyeket erős széllökések, felhőszakadás és jégeső kísérhet. 
Zivatarmentes környezetben, alapesetben gyenge, vagy mérsékelt marad a légmozgás, délkeleten élénkülhet meg kissé a déli szél.
Éjszaka alapvetően erősen felhős marad az ég, de helyenként átmenetileg elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet. Csökken a csapadékhajlam, többnyire elcsendesednek az esők, de nem mindenhol. Legnagyobb eséllyel a Dunántúlon és az északi országrészben, ahol hajnalban és reggel is előfordulhatnak csapadékgócok.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):
kedd reggel 13,
kedd délután 22,
szerda reggel 14 fok körül alakul.

Orvosmeteorológia

A hidegfronti hatás mellett a helyenként megélénkülő szél és helyi záporok, zivatargócok miatt tapasztalható légnyomás ingadozás sokaknak okozhat kellemetlenséget. Az olyan általános tünetek mellett, mint a tartós, migrénes fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, koncentrációs problémák várhatóan erősödni fognak a krónikus betegségek tünetei is. Az arra érzékenyeknél vérnyomás ingadozás, szédülés jelentkezhet. A korábbi műtéti hegek, csonttörések érzékennyé, fájdalmassá válhatnak. Ajánlott esernyőt, esőkabátot is magunkkal vinni! Forrás: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Szerdától péntekig előreláthatólag térségünkben marad a labilis légköri helyzetet okozó sekély ciklon. Jellemzően erősen, időnként szakadozottabban felhős égbolt mellett inkább csak időszakos napsütésre van kilátás. Naposabb időszakokban kifejezetten fülledté válik a levegő, és jellemzően 25 fok köré emelkedik a hőmérséklet. Gyakoriak lesznek a szórványosan kialakuló csapadékgócok melyek többnyire záporok, felhőszakadással, kisméretű jéggel kísért zivatarok formájában fordulnak elő, de helyenként egy-egy góc, a lassú áthelyeződés következtében több órán át tartó, csendesebb esőbe is fordulhat. A csapadék eloszlása igen szeszélyes lesz, nem mindenhol esik, viszont lehetnek olyan területek, ahol akár rövid idő alatt, egy havi csapadékmennyiség is lehullik.

Forrás: eumet.hu 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!