megyei időjárás

2018.09.22. 07:00

Erős lehűlést hoz a hidegront

Viharos erejű szél söpri ki Somogyból a szeptemberi nyarat. A hőmérséklet jelentősen enyhül, a 20 fokot sem éri el.

Sonline

időjárás, szél, szeles

Somogyban szombaton egy gyors mozgású, erős lehűlést okozó hidegfront halad át felettünk erős, átmeneti időre viharos erejű északi széllel. Véget vet a szeptemberi nyárnak. Beborul az ég, és kisebb esőre is számítani kell. Éjszakára megszűnik az eső, erősen felhős marad az ég.

A jellemző hőmérséklet átlaga:

szombat reggel 16,

szombat délután 18,

vasárnap reggel 10 fok körül alakul.

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg. (forrás: met.hu)

Így alakul a hétvége időjárása

- Vasárnap délire forduló, mérsékelt légmozgás mellett, napos és erősen felhős területek váltakoznak. Számottevő eső nem hullik, és már ősziesen alakul a hőmérséklet.

- Hétfőn egy viharciklon érinti északról hazánkat, újabb erős hidegfronttal, további lehűléssel. Útját délelőtt, erősen viharossá fokozódó északnyugati szél, és átmeneti záporok kísérik. Délutánra már mindenütt veszít erejéből a szél, és naposra fordul az idő.

- Keddre előreláthatólag elvonul a front, de még erős marad a szél, és kifejezetten hűvös idő ígérkezik, ellenben sok-sok napsütés ígérkezik. Eső nem esik.

- Szerdától péntekig visszatér a jó idő, napról napra emelkedik a hőmérséklet, és tartós napsütésben, kellemes őszi, vénasszonyok nyara időben reménykedhetünk. (forrás: eumet.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!