Videó

2017.07.27. 12:15

Penészes hús: azonnal bezáratott a Nébih egy kaposvári üzemet

Áldatlan higiéniai állapota miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy Somogy megyei húsipari üzem tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Molnár Gábor

– Az ellenőrzés során a hatóság 28 termék (3826,5 kilogramm) ártalmatlanítását rendelte el, elsősorban azok nyomon követhetetlensége, illetve penészesedés miatt – tájékoztatott honlapján a Nébih. – További három terméket – ugyancsak azok nem nyomon követhetőségére hivatkozva – visszahívtak a kereskedelmi forgalomból.

Alig két hónapja kapott engedélyt a marha- és sertéshús darabolására, valamint a húskészítmény- és előkészített hús előállítására az információink szerint kaposvári üzem, ahol ellenőrzést tartottak. – A helyszínre érkező szakembereket elhanyagolt, tisztítatlan körülmények fogadták – közölték. – A csempe szennyezett, repedezett volt, a penésszel, zsírfoltokkal és pókhálóval borított falról több helyen pergett a festék. A piszkos és dohos szagú hűtőtérben a padozat erősen szennyezett, helyenként hiányos, míg más helyiségekben a hamutól, kátránytól fekete volt.

– Az üzem egyes helyiségeiből és berendezéseiből hiányoztak a cél szerinti használatuknak megfelelő eszközök, viszont számos oda nem illő dolgot tároltak bennük – avattak be a részletekbe. – A fekete öltözőben található egyik mosdókagylóban fürdőszobai szanitert, egy másik mosdókagylóban belevezetett kondenzvizet, az árufogadó térben sörös üvegeket, a csontozó helyiségben kupacba dobált takarítóeszközöket, a magas pályára függesztve műbelet találtak az ellenőrök.

A hústermékek eredetének és biztonságos feldolgozásának vizsgálatakor 28 termékkel szemben merült fel kifogás. Huszonhét tétel esetében nyomon követési hiányosságot, egy tételnél erős penészesedést állapítottak meg a szakemberek. A Nébih elrendelésére összesen 3826,5 kiló húsáru ártalmatlanítása történt meg. A nyomon követés hiányosságai miatt három tétel esetében vált szükségessé a kereskedelmi forgalomból való visszahívás.

Az egységben tapasztalt alapvető higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok következtében a Nábih azonnali hatállyal elrendelte a húsüzem tevékenységének felfüggesztését. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható. Az egység csak az ismételt helyszíni ellenőrzést követően folytathatja a tevékenységét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában