szolgálunk és védünk

2017.10.13. 20:00

Földön, vízen és a levegőből is ügyeltek a Balaton biztonságára

A rendőröknek bőven adott feladatot a déli part, ahol kilencszáz vendéglátóhely működik és több, százezres látogatottságot produkáló fesztivált tartanak.

Kolumbán Tünde

Piros Attila, megyei rendőrfőkapitány pénteken a Dél-Balatoni Szezonális Bűnmegelőzési Központ zárórendezvényén a települések polgármestereinek részvételével értékelte a nyári időszakot, amikor a megyei állományból több mint 107 rendőrt vezényeltek a tópartra. Ez a létszám a hivatásos megyei állomány negyede. A legtöbb egyenruhás a déli part legjelentősebb városában, Siófokon szolgált, ahol a nyári időszakban négyről nyolcra duplázták az őrszobák számát, akciócsoportok dolgoztak és bűnügyi vezető is tevékenykedett.

Sikeres turisztikai szezonon van túl a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőröknek bőven adott feladatot a déli part, ahol 900 vendéglátóhely működik és több, százezres látogatottságot produkáló fesztivált tartanak.

– A rendezvényeknél az idén újra kellett tervezni a biztosítást, a Balaton Sound helyszínén a behajtást fizikailag meg kellett akadályozni – mondta Piros Attila, aki arról is tájékoztatott, hogy a stratégia, ami alapján az idei nyár biztosítását megszervezték, 120 millió forintjába került a megyei főkapitányságnak. A rendőrök földön, vízen és levegőben egyaránt ott voltak.

A dandártábornok nem először hangsúlyozta, hogy a rendőrség munkáját ezúttal segítették a bíróságok, a civil rendvédők és az önkormányzatok, de a bűnmegelőzésben ismét bizonyítottak a rendészeti fakultás diákok is.

A nyári szezon egyik legfájóbb pontja a vízi tragédiák számának emelkedése volt. A tavalyi 11 halottal szemben az idén már 21-en vesztek a tóba. A legtöbb tragédiát nem lehetett volna megelőzni, hiszen nyolc esetben is idős ember rosszulléte okozta a vízbefulladást, többnyire sekély vízben.

A főkapitány megjegyezte: úgy tűnik nem elegendő, hogy a vízirendőrség hajóparkját az új beszerzésekkel együtt mintegy 100 millió forintból fejlesztették, az emberi felelőtlenséggel ugyanis rendőri eszközökkel nehéz megküzdeni.

A bűnmegelőzési centrum záróeseménye a megyei kapitányság éléről hamarosan távozó Piros Attila számára egyfajta búcsú is volt, legalább is erre utaltak az elhangzottak és néhány búcsúajándék. Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere például egy Piros Zsombor junior teniszbajnok által dedikált, sárga teniszlabdával köszönte meg az elmúlt öt évet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában