rendőrkutya

2017.10.09. 20:00

„Ujja köré csavarta” a kiskutya a kaposvári rendőrnőt

Deák Alexandra törzsőrmester Kaposvárról érkezett új társát kiválasztani, aztán egyszer csak a farok csóválta a kutyát, illetve Umbro csavarta ujja köré a rendőrnőt.

Sonline

Tizenkét kutyatestvér, Tia és Reiko rendőrkutyák fiai-lányai, egyetlen alomból származnak, s császármetszéssel láttak napvilágot. Képzésük végén vélhetően különböző rendőri területek császárai lesznek. A népes alomról, a majdani jó zsarublöki ismérveiről és kiválasztásáról Sasváriné Pécsi Tímea tenyésztő beszélt Dunakeszin, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyakiképző Központjában a Zsaru Magazinnak.

– Reményteljes alom, mindkét felmenő részéről sokadíziglen bizonyított szülőkről beszélhetünk – mondta. – Tia anyai nagyapja világbajnoki első helyezett volt, s apja is kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet. Apai oldalról is nagyon jó munkavérvonalat hoz a 12 testvér. A kicsik apja, Reiko a Nick vom Heiligenböschsel – aki világbajnokságok, FH- és egyéb versenyek többszörös résztvevőjeként szerzett hírnevet – való rokontenyésztettségnek köszönhetően sikeres nyomkövető kutyaként szolgál Túrkevén.

Kilenc kölyökért már bejelentkeztek hivatásos kutyavezető rendőrök, három blöki egyelőre még társára vár. Deák Alexandra törzsőrmester Kaposvárról érkezett új társát kiválasztani, aztán egyszer csak a farok csóválta a kutyát, illetve Umbro csavarta ujja köré a rendőrnőt. – Jelenleg két nyomkövető német juhászkutyával dolgozom. Zena négyéves szuka, Niva, a kan már betöltötte a hatot – nyilatkozta a Zsaru magazinnak Deák Alexandra. – Még ő is jó kondíciójú, agilisan dolgozó állat, de azt szeretném, ha szolgálata közben „kinevelné” az utódját, erre másfél-két év áll rendelkezésünkre.

– Szükségem van egyszerre két kutyára – tette hozzá a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi kutyavezetője. – Egy pörgősebb napon így felváltva tudnak dolgozni, illetve pihenni, ezt érdemes biztosítani nemc sak a kutyák kímélése, de az eredményes munka miatt is. Eredetileg egy ordas kiskutyára gondoltam, de amikor először találkoztam az akkor háromhetes alommal, a koromfekete Umbro nézett ki magának.

Jó, ha a kicsik minél hamarabb szokják az ember közelségét, érintését, ezért a törzsőrmester gyakorta beül közéjük. – Ebben az időszakban jórészt figyeljük őket; hogyan reagálnak hangra, mozgásra, idegenekre – hangsúlyozta Deák Alexandra. – Érdeklődő, bátor, nyitott kutyákból lesznek a tapasztalatok alapján jó szolgálati társak. – Megkezdjük ugyanakkor játékos képzésüket is, ők az első időszakban élelemre, jelen esetben virslifalatokra motiváltak, a jutalom fejében általában már most jól teljesítenek egyszerűbb parancsokat. Majd elérik azt a kort, amikor a labda megszerzése jelenti számukra a visszacsatolást.

– Umbro, aki a Swarek hívónévre hallgat, már egy speciális készségről is tanúbizonyságot tett: szívesen eljátszik pléhdobozokkal, nem idegenkedik attól, hogy a foga fémhez érjen magyarázta – mondta Deák Alexandra. – Bízom abban, hogy minden tekintetben felnő feladatához, és idővel méltó utódja lesz a számos sikeres nyomkövetést jegyző Nivának.

Fotó: André Ildikó

Forrás: Zsaru magazin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában