rejtély

2017.11.26. 13:12

Gömbvillám csapta agyon a büssüi teheneket

Tizenhét állat pusztult el azon napon, sőt kórházba kellett vinni egy a telepen dolgozó munkást is, akinek azóta gömbvillám a beceneve.

Molnár Gábor

Egy rejtélyes somogyi történet tartotta izgalomban szinte az egész országot. Kettőezeregy június végén tizenhét tehenet ölt meg állítólag egy gömbvillám Büssüben. A tragédiát túlélte a tehenész, aki az istállóban volt, s akkor úgy vélték a gumicsizmájának köszönhette életét. A sztorit felkapta az országos sajtó, a kistelepülés hamar a kamerák kereszttűzébe került.

A túlélő, Károly István a következőket nyilatkozta akkor a Somogyi Hírlapnak. – Furcsa fülsértő, fülsiketítő zajokat hallottam, majd az állatok, iszonyatos bőgések mellett, elterültek a földön – mondta. – Én csak annyit éreztem, hogy bizsereg a lábam, s kimenekültem az épületből. Szinte teljesen letarolta a teheneket a különös természeti jelenség – valószínűleg gömbvillám – , az épületben azonban nem tett kárt.

Heizler György, aki a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője volt az eset után azt mondta, vizsgálják az ügyet, de nincs olyan szakértő, aki értene a gömbvillám okozta esetekhez, ezért speciális szakembert kell felkérniük.

Megkerestük Szegvári Józsefet, Büssü polgármesterét, miként emlékszik az akkor történtekre. – Éppen a temetőben voltam, verőfényes napsütés volt, amikor megcsörrent a telefonom – mondta. – A katasztrófavédelemtől hívtak, s azt mondták, azonnal menjek a telepre, mert több tehenet agyoncsapott a villám és a dolgozók is megsérültek. Először nem akartam elhinni, ezért visszahívtam a katasztrófavédelmet, ahol megerősítették a hírt.

Szegvári József azonnal a helyszínre sietett, ahol kiderült több állat is elpusztult és egy embert kórházba is vittek. Egy nap megfigyelés után hazaengedték, s azóta is gömbvillám a beceneve.

Hogy valóban gömbvillám okozta-e az állatok vesztét, azóta sem lehet tudni. De az biztos, hogy egy rejtélyes természeti jelenség áldozatai lettek az állatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában