első fokon

2017.12.11. 17:30

Őssejt-botrány: felfüggesztett és pénzbírság a vádlottaknak

A megismételt elsőfokú eljárásban ítélték el az őssejt-ügy vádlottait hétfőn a Fővárosi Törvényszéken: nemcsak emberi test tiltott felhasználásának és emberen végezhető kutatás szabályai megszegésének bűntettében, hanem többrendbeli csalás miatt is bűnösnek mondták ki őket.

Kovács Gábor

A vád szerint egy ukrán tudós módszerei alapján magyar – köztük egy kaposvári ismert plasztikai sebész – és ukrán orvosok engedély nélkül nyújtottak őssejtkezelést gyógyíthatatlan betegeknek, esetenként több millió forintért. A vállalkozáshoz szükséges cég alapításában vett részt Pákh Imre elsőrendű és Fásy Ádám negyedrendű vádlott, mindketten üzletemberek. Mind az öt vádlott felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A kaposvári plasztikai sebészt egy év, szintén 3 évre felfüggesztett börtönnel és egymillió forint pénzbüntetéssel sújtották.

A korábbi elsőfokú eljárásban, 2015 áprilisában a bíróság a 21 rendbeli csalás vádja alól felmentette a vádlottakat, mondván, nem bizonyítható, hogy a sértetteket tévedésbe ejtették volna. A Fővárosi Ítélőtábla azonban hatályon kívül helyezte a 2015-ös ítéletet.

A bíróság a hétfői ítéletében hangsúlyozta: a vádlottak jogszerűen nem hozhattak volna létre olyan üzleti modellt, amelynek keretében pénzért őssejtkezelést végeznek. Ha lett is volna engedélyük emberkísérletek végzésére, akkor is csak ingyenesen, a kutatásra vonatkozó szabályok betartásával tehették volna, és a kezelést nem árulhatták és hirdethették volna.

Kezeltek rákos megbetegedést, cukorbetegséget, születési rendellenességgel élőt és baleseti sérültet, de volt olyan, aki fiatalító kezelésként vette igénybe a szolgáltatást. A kezelés árát 2,5 és 5 millió forint között mozgott, a bíróság szerint a céljuk az volt hogy az őssejtek értékesítésével anyagi haszonra tegyenek szert. A büntetések kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy az eljárás már tíz éve tart. A törvényszék a vádlottakat a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól előzetes menetesítésben részesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában