Columbus

2017.12.23. 15:15

UFO landolt a taszári reptéren: megnyitották az X-aktát

Egy UFO landolt 1968-69-ben a taszári reptéren, az estről az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára is beszámolt.

Molnár Gábor

Egy érdekes esetre bukkantunk az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Facebook-oldalán. A bejegyzés szerint egy azonosítatlan repülő tárgy, azaz UFO szállt le a taszári reptéren. No, de lássuk, mit is írnak az esetről.

– Az 1968-69-es évben a taszári repülőtéren az egyik leszállópályán megjelent egy addig ismeretlen, még általuk soha nem látott repülő tárgy, amelyről pontos alakzati leírást nem tudnak adni, mivel a közvetlen közelében valamilyen fizikai vagy optikai jelenség csak sejtetni engedett az alakzatra – áll a Facebook-posztban. – A tárgyat körülvevő opálos, részint arany színben játszó köd burkolta. A reptér fegyveres erői 200 méter távolságig megközelítették, a reptér parancsnokság szigorú parancsot adott, hogy senki ne közelítsen tovább.

– Tizenhat MIG 21-es rakétákkal felszerelt elfogó vadászgépet riadóztattak – írták. – Az elmondás szerint, miután szovjet katonák is meg akarták azt közelíteni, az UFO felemelkedett a betonpályáról 150-200 méter magasságba. A parancsnokság parancsot adott az UFO üldözésére és annak kényszerleszállítására, azonban az mindenki szemeláttára percek leforgása alatt eltűnt a magasban. A radarok csak pár pillanatig tudták követni.

Ez a leírás nem egy tudományos-fantasztikus regényben, hanem a BRFK III/II-B alosztály 1976. május 12-én kelt jelentésében olvasható. Az információ forrása ellenőrzött, amennyiben Riporter fedőnevű jelölt információja, aki azt egy kaposvári illetőségű matróztól hallotta, akinek egy ugyancsak kaposvári illetékességű honvéd mesélte. Tartalma nem ellenőrzött.

A jelentés az ÁBTL-3.1.5-O-16221 jelzetű, és Columbus című dossziéban olvasható, amelyet Colman von Keviczky (Keviczky Kálmán) neves UFO-kutató bizalmas ellenőrzésére nyitottak.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára még egy forrást megjelöl, de az inkább a megfigyelt férfiről szól.

Nem ez volt az első esett, amikor UFO-t láttak Taszárnál. Knoll Gyula repülőezredes 1959. július 21-én egy UFO-t üldözött vadászgépével. Az esetet ezen a linken olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában