Balhés kölykök

2018.02.01. 11:40

Feladták a leckét az agresszív, verekedős diákok Balatonbogláron

Nyolcvan szülő részvételével tartották meg azt az iskolai fórumot, amit azért kezdeményeztek, mert meglehetősen elfajult a helyzet néhány állami gondozásban lévő diák körül az év elején. Két verekedő gyerek miatt a rendőröket kellett hívni, egyikük a tanárt is megütötte.

Szűcs Tibor

Rendõrök vonultak ki a siófoki iskolákba, hogy tájékoztassák a szülõket: mit tehetnek az erõszak elszaporodása ellen.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy eldurvult verekedés miatt rendőrök nyomoztak a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában könnyű testi sértés és közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt két állami gondozásban lévő, de az intézményben tanuló diák ellen. Az eljárást a gyanúsítottak kiskorúsága miatt lezárták. Mint kiderült, ez a verekedésük volt az utolsó csepp a pohárban. A szülők fórumra hívták a város és az ellátó intézmények vezetőit hétfőn délutánra, hogy megnyugtató válaszokat kapjanak. A zárt, délután öttől este negyed kilencig tartó, több órás megbeszélésre nem mehettünk el, de a helyszínen a szülők által elmondottakból összeállítható, hogy a súlyos atrocitás, mely úgy kezdődött, hogy két fiú elkezdett püfölni egy harmadikat az udvaron,  a jéghegy csúcsa egy egyetemesebb problémának. A fegyelmi intézkedéseket ugyanis nem két, hanem négy gyermekkel szemben tett az intézmény.

A nagy, több mint háromszázötven diákot számláló iskolában több tíz olyan gyermek tanul, akik állami gondozásban vannak, s nevelőotthonban kapnak ellátást. Vannak olyan osztályok, ahol egy ilyen tanuló sincs, van olyan is, ahol négyen – tudtuk meg Türjei Attilától, az iskola igazgatójától a fórum után. Az érintettek közül a két kisebb, magatartászavarral is küzdő tanulónak a helyzetét sikerült normalizálni, tanév közben végül ők is betársultak a később érkező két nagyobbhoz, akik a verekedésben is részt vettek – avatott be az előzményekbe. Gyakran előfordult például, hogy az iskolába érkezve a becsengetést sem megvárva elhagyták az iskolát. A január 11-én történt verekedés után volt már egy szűkebb szülői munkaközösségi értekezlet, amit az igazgató hívott össze, és ahol a két kisebb diák éppen aktuális ügyeit is ismertették az atrocitáson túl. A megbeszélés során a szülők kezdtek el még súlyosabb dolgokat mesélni. – Gyakorlatilag ők is zaklatták, terrorban tartották diáktársaikat, a tantestületet nagyon rosszul érintették a szülőktől származó információk, mik érik a gyermekeket ezektől a diákoktól is – mondta Türjei Attila az első szülői találkozóról.

– Az egyik tanárt meg is csapták – foglalta össze sommásan az egyik anyuka a most hétfőn tartott összejövetel után, ahol azért a résztvevők elmondása alapján mindenképpen sikerült megnyugtató válaszokat is kapniuk. – A három tíz év alatti gyermek tantestületi figyelmeztetéséről határoztunk, míg a legidősebb, tíz év feletti diák esetén még tart a fegyelmi eljárás – közölte az iskolaigazgató, aki hozzátette: mind a négy diák már rendelkezett igazgatói megrovással. (A tíz év alatti gyermekek esetén a tantestületi intő a legmagasabb büntetési lehetőség a pedagógusok kezében – a szerző). A fórumon elhangzott az is, hogy a három kisebb tanuló esetén azt közölték a gyámjaikkal, szeretnék, ha magántanulóként folytatnák tanulmányaikat. – Úgy érzem, mind a nevelőotthon, mind a fenntartó részéről sikerült megnyugtató, konstruktív válaszokat kapnunk a helyzet orvoslására – foglalta össze a fórumon elhangzottakat Türjei Attila. – Minden gyermeket szeretettel várunk, s egyformán azt szeretnénk velük elérni, hogy tisztességes emberek legyenek belőlük, ezért dolgoztunk eddig és dolgozunk tovább – tette hozzá.

– A Szülői Szervezet kezdeményezésére 2018. 01. 29-én egyeztető fórumon vettünk részt a nevelőotthon vezetője és az önkormányzat küldötteivel – közölte megkeresésünk után Gruberné Kis-Pál Andrea, tankerületi igazgató a Balatonboglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményében kitört verekedésről. A hasonló esetek elkerülése érdekében a fenntartó részéről hozzátette: számukra is fontos mind tanulóink, mind alkalmazottaink testi épségének megóvása, ezért két plusz fő pedagógiai asszisztens segíti a problémás tanulók óra alatti, és az órán kívüli tevékenységének koordinálását. A Tankerületi Központ pedig a Szülői Szervezet és a fenntartók között felmerülő problémák megoldása érdekében folyamatos mediációt biztosít. A diákoknak az eset feldolgozását szakember, pszichológus segíti.

A fórumon ott volt Móring József Attila is, a térség országgyűlési képviselője, aki mint mondta, gyógypedagógus lévén, eredeti szakmájához híven is sok tapasztalattal gazdagodott most. – A helyszínen a fórum végén is megköszöntem a szülőknek és a meghívottaknak, milyen együttműködő, megoldáskereső közösség a boglári, nem a sérelmek felhánytorgatását, a felelősök azonnali retorzióját hangsúlyozták, hanem valódi válaszokra voltak kíváncsiak – emelte ki a képviselő. – Egyformán tapasztaltam ezt a példaértékű konstruktív hozzáállást a gyerekek szüleitől, a nevelőotthon, az iskola, a tankerület és a város vezetőitől is – mondta.

Kis csoportban kell fejleszteni a problémás gyereket

Móring József Attila nem rejtette véka alá véleményét, miszerint olyan intézményrendszerbe kell elhelyezni ezeket a súlyos magatartászavarral, gyakran értelmi képességbeli hátránnyal induló gyerekeket, amely képes arra, hogy már nem egyből az integrált iskolai keretek között csúcsosodjanak ki az ilyen, a balatonboglári verekedéshez hasonló esetek. – Azon vagyok, hogy az ilyen hátránnyal induló diákokat kis csoportban, külön kellene fejleszteni – mely módszer véleményem szerint hatékonyabb –, mielőtt a normál iskolarendszerbe kerülnének – húzta alá. Példát is említve elmondta, hogy az integrált képzés során a nyolc osztályon átbukdácsoló diák az állami  szakképzésből azonnal kihullik, s közben pedig a jogszabály nem teszi lehetővé, hogy például a somogyvári gyógypedagógia intézmény szakiskolájában tanulhasson. Pedig, ha korábban is ilyen speciális intézménybe járt volna, nem lenne számára akadály a továbbtanulás, magyarán a későbbi integrációja sokkal sikeresebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában