nem jogerős

2018.03.08. 15:58

Felmentették Kocsis Istvánt, az MVM volt vezetőjét

Ítélet született a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) egykori vezérigazgatójának, Kocsis Istvánnak a bűnperében, aki a Gyurcsány-kormány idején, 2005 és 2008 között állt az állami energiavállalat élén. A Fővárosi Főügyészség azzal vádolta őt és társait, hogy 15 milliárd forint kárt okoztak az államnak azzal, hogy előnytelen szerződéseket kötöttek.

K.G.

A vád szerint bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést követtek el. Egy szerbiai erőműfejlesztéssel, az energianád-programmal és több tanácsadói szerződéssel, szállodavásárlással összefüggésben vádolták meg őket. Eszerint egyikük érdekeltségébe tartozó offshore céget is felhasználtak a pénzek mozgatására.

A 2013 óta folyó büntetőperben a Kaposvári Törvényszék már hozott ítéletet, ezt azonban a Pécsi Ítélőtábla korábban hatályon kívül helyezte, így új eljárásban tárgyalták Kaposváron az ügyet. Most a törvényszék ismét ítéletet hirdetett.

Kocsis Istvánt bizonyítottság hiányában felmentették a hűtlen kezelés és a sikkasztás vádja alól. A vállalat tanácsadója, Sz. András azonban 2 év börtönbüntetést kapott 4 év próbaidőre felfüggesztve bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelésért és pénzmosásért. A harmadrendű vádlottat, V.-S. Lászlót felmentették, de a negyedrendűt, Kocsis István feleségét orgazdaságban és pénzmosásban bűnösnek találta a bíróság, és 2 év börtönbüntetést szabott ki rá 4 évre felfüggesztve.

Az ítélet indoklásakor a bíró kimondta: nem találtak adatot, ami Kocsis István bűnösségét igazolta volna. A döntéseket sokszor az azóta elhunyt vezérigazgató-helyettes hozta a vállalatnál. A bíró hozzátette: nem talált bűnszervezetre utaló nyomokat, a döntéseket csupán egy hierarchizált vállalati rendszerben hozták. Ezek az üzleti döntések a bíró szerint beleilleszkedtek az MVM üzleti tervébe, a balkáni terjeszkedésbe. Az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában