megtévesztés

2018.04.04. 13:42

Levélben tévesztik meg a vállalkozásokat

Az utóbbi időben több somogyi székhelyű vállalkozás kapott hivatalosnak tűnő, azonban megtévesztő levelet egy EBN GmbH nevű, hamburgi székhelyű német cégtől, mint feladótól, hívta fel a figyelmet az esetekre a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara.

K.G.

Az angol nyelven íródott levél egy végső emlékeztető, és a közösségi adószám (angolul: European Business Number), valamint a cég adatainak egyeztetésére szólít fel. Aki azonban eleget tesz a felszólításnak, ezzel szerződést köt: három évre kötelezi el magát, éves 771 euro szolgáltatási díj megfizetésére. A levél hivatalosnak tűnő külalakja, valamint a valós, EU-s jogszabályokra való hivatkozás azt a téves benyomást keltheti, hogy a vállalkozásnak valóban kötelessége eleget tenni az adategyeztetésének, holott ilyen jellegű kötelezettség nem áll fenn, közölte a SKIK. A szerződéskötéssel a feladó mindössze kiemelt helyet ígér saját honlapján.

A felhívás ugyan megemlíti, hogy a cégadatok bejegyzését a német cég önkéntes alapon, nem hivatalosan és díj ellenében végzi, azonban a felhívás teljes szövegezése azt sugallja, hogy a vállalkozásoknak nincs választási lehetősége. Ez azonban nem felel meg a valóságnak. A levél alaposabb átolvasása után kiderül, hogy a cégnek semmilyen kapcsolata sincsen az Európai Unió egyetlen hivatalos szervével sem. A Eurpean Business Number EBN, DAD GmbH megtévesztő levele nem ismeretlen más országokban sem, sok EU tagállamban már 2015-ben is kaptak ilyen megtévesztő levelet a vállalkozások. Nem ez az első eset, hogy hasonló levelekkel, e-mailekkel keresik meg a magyar vállalkozásokat, ezért a kamara felhívja a figyelmet, hogy az érintettek a hasonló leveleknél alaposan tájékozódjanak az abban foglaltak valóságtartalmáról. Ne teljesítsenek átutalást, vagy töltsék ki az adatbekérőket, írjanak alá szerződést, mert akaratukon kívül szerződéses jogviszonyba kerülhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában