nem jogerős

2018.04.12. 13:21

Emberölés: első fokon elítélték, mert hagyta meghalni az anyját

Naponta látogatta idős és beteg édesanyját egy torvaji férfi, de mégsem tett semmit azért, hogy megfelelő orvosi ellátást kapjon, ezért az idős asszony életét vesztette. A Somogy Megyei Főügyészség emberölés miatt vádat emelt ellene.

K. G.

A Kaposvári Törvényszéken elítélték, miután a Somogy Megyei Főügyészség emberölés miatt vádat emelt ellene. Korábban a fia gondoskodott a 87 éves, egyedül élő édesanyjáról, azonban egyre inkább elhanyagolta. 2016 decemberében fürdette meg utoljára. A sértett 2017 májusában otthon többször elesett, illetve kiesett az ágyból. Váll- és combnyaktörést, valamint bordatörést szenvedett és mozgásképtelenné vált.

Később a mozgáshiány miatt felfekvése és tüdőgyulladása alakult ki. Mivel a fia naponta felkereste, tisztában volt édesanyja állapotával, de ahelyett, hogy a magatehetetlen asszonyhoz orvost hívott volna, inkább ágyba fektette. Továbbra sem mosdatta, a ruházatát és ágyneműjét nem cserélte ki, sőt egy idő után a ház fűtéséről sem gondoskodott.

A vád szerint a fiú közönye miatt az anya állapota egyre romlott. Egy idő után táplálékot, illetve folyadékot sem vett magához. Ennek ellenére a vádlott csak akkor kért orvosi segítséget, amikor az idős asszony már alultáplált és kiszáradt állapotba került. A sértett két nap múlva elhunyt a siófoki kórházban.

A vádlott a Kaposvári Törvényszéken nem tett vallomást, ezért a bíró a korábbi rendőrségi vallomását olvasta fel. A férfi úgy érezte, nem hibázott, és igyekezett ellátni édesanyja ápolását. A törvényszék ennek ellenére hat év börtönbüntetésre ítélte. A bíró az indoklásában kiemelte: a fiú közönye nagy szenvedést okozott az édesanyjának. Az ítélet nem jogerős: az ügyész tudomásul vette, de a vádlott és ügyvédje felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában