régi történet

2018.05.22. 17:30

Prostik, zsarolás, kábítószer – felszámolták az arab maffiát

Ezúttal egy 2000-ben történt eseményt elevenítünk fel, amikor is egy összehangolt rendőri akció révén egy arab bűnszervezetet számoltak fel Somogyban.

Sonline, MTI, Somogyi Hírlap

Kettőezer augusztusában egy bűnbandát lepleztek le a rendőrök Kaposváron, ám amikor az első négy gyanúsítottat elfogták, még nem is sejtették, milyen kiterjedt szervezetet sikerült felszámolniuk.

– Egy kiterjedt, védelmi pénzeket beszedő bűnbandát lepleztek le Kaposváron – írta a Somogy megyei Rendőr-főkapitányságon tartott sajtótájékoztatóról az MTI. Bárczy Tibor alezredes közölte: a banda négy tagja még májusban lebukott, de akkor még a rendőrség sem gondolta, hogy egy kiterjedt bűnszövetkezettel áll szemben.

A vizsgálat annak nyomán indult el, hogy többen is jelezték: egyesek védelmi pénzt – százezer, esetenként több százezer forintot – követelnek havonta a szórakozóhelyektől.

A nyomozók – a vizsgálatot vezető rendőrtiszt beszámolója szerint –, csapdát állítottak, megjelölték a pénzt és videóra vették az összeg átadását, majd kommandósok segítségével őrizetbe vették a zsarolókat.

Később kiderült, hogy a végrehajtásban közreműködők magyar kiskatonák, ám a kitervelők, az irányítók Kaposváron élő arabok voltak. – Volt köztük Jordániából származó, jemeni és szíriai állampolgár – mondta az MTI-nek Bárczy Tibor.

Az elfogott bűnözőkről készült bűnlajstrom meglehetősen hosszú: a prostitúciótól a csaláson át a zsarolásig minden megtalálható rajta. Összesen negyven bűncselekmény volt köthető a bandához, s tizenhat személyt került előzetes letartóztatásba, köztük a bandavezető is.

Gelencsér Imre rendőr-alezredes, a felderítő osztály vezetője a Somogyi Hírlapnak akkor azt mondta: hónapokig tartó felderítő munka előzte meg az akciót. Elsősorban védelmi zsarolás, prostitúció, kábítószer, tehát tipikusan a szervezett bűnözés körébe tartozó bűncselekmények miatt tartották szemmel őket. A társaság egyik tagjának például már négy évvel ezelőtt is volt egy hasonló ügye.

A delikvensek módszere az volt, hogy különböző vendéglátóhelyeket kerestek fel, főleg Kaposváron és környékén, és a tulajdonost fenyegetésekkel rávették, hogy „saját védelméért” egy meghatározott összeget fizessen. A nyomozás során a sértettek köre egyre szélesedett, a letartóztatások hírére egyre inkább megtört az addigi mély hallgatás. Hogy végre beszélni kezdtek, hogy vallomást tettek a megfélemlített sértettek, abban része volt a „maffiaellenes„ törvény rendelkezéseinek is. Ez ugyanis bevezette a különösen védett tanú kategóriáját.

A letartóztatásokkal már nem volt ilyen egyszerű az ügy. A bűnszervezet elszántságára jellemző, hogy már rég megtörténtek az első letartóztatások, kihallgatások, amikor a társaság többi tagja zavartalanul folytatta tevékenységét. A letartóztatottak helyett újak jöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában