Lecsapott a NAV

2018.06.14. 09:29

Áfacsalás: százmillióval rövidítették meg a költségvetést

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoztak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-dunántúli pénzügyi nyomozói abban az áfacsalás-ügyben, amelyet most vádemelési javaslattal zártak le. Az elkövetők traktorok és más mezőgazdasági gépek áfájával ügyeskedve százmillió forint áfát csaltak el.

Sonline

– A megalapozott gyanú szerint a csalássorozat irányítói az általuk működtetett cég nevében belföldi megrendelőknek szereztek be közvetlenül a gyártól nagy értékű mezőgazdasági gépeket és gépalkatrészeket – tájékoztatott Kuperczkó Adrienn pénzügyőr főhadnagy, sajtóreferens. – Azokat papíron először egy általuk létrehozott szlovákiai gazdasági társaságnak exportálták, közösségi, áfamentes eladásként. Majd a traktorokat a szlovák társaság értékesítette tovább – szintén csak papíron – a magyar megrendelőknek, ezúttal is adómentesen.

Az értékesített traktorok és gépek valójában Magyarország területét el sem hagyták, azok a beszerző cég telephelyén sorakoztak. A lebukás elkerülésére a fiktív utaztatásokat szabályosnak tűnő szállítási okmányokkal is alátámasztották, sőt, a szállítás költségeit ki is fizettették a vevőkkel. Az elkövetők valódi célja az átszámlázásokkal az áfafizetés elkerülése volt, mintegy százmillió forint kárt okozva ezzel a költségvetésnek.

A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói a traktoros áfacsalók kiiktatására szervezett akcióban 15 helyszínen tartottak házkutatásokat a könyvelési anyagok, számlák, szerződések és egyéb bizonyítási eszközök lefoglalásához. Már akkor megkezdődött a tanúk kihallgatása is, ami folytatódott a nyomozás további fázisaiban. Az elkövetési érték biztosítására végrehajtott készpénz-lefoglalásnak, a nagy értékű ingatlanok és üzletrészek zár alá vételének köszönhetően a költségvetésnek okozott kár teljes mértékben megtérül.

Az ügyben a láncolatot irányító személyek – egy férfi és egy nő – mellett gyanúsítottként szerepel a hamis okmányokkal variáló fuvarozócég ügyvezetőnője, valamint a szlovák cég ügyvezetője is. Az üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt akár tíz év szabadságvesztés is kiszabható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában