Tispol

2018.08.07. 20:00

Bevetik az összes traffipaxot: gyorshajtókra vadásznak a rendőrök

Hétfőn újabb Tispol-közlekedési akció kezdődött el, az autósok megyénkben több helyen számíthatnak ellenőrzésre. Ezúttal elsősorban a gyorshajtókat szűrik ki a forgalomból, tekintettel arra, hogy a vezető baleseti okok között továbbra is előkelő helyen áll a sebességtúllépés.

Harsányi Miklós

traffipax iskola

– A vagánykodás soha nem vezet jóra, pláne az országúton – mondta Endrédi János, a kaposvári balesetmegelőzési bizottság tagja. – Rendszerint fiatal, 20-25 év körüli srácok vágnak fel a nagy teljesítményű autókkal, ám arra nem gondolnak, hogy pillanatok alatt összetörhetik magukat. Épp ezért nem győzöm eleget hangsúlyozni: az autót ésszel és nem lábbal kell vezetni. Hiába a visszatérő ellenőrzéssorozat és a rengeteg közlekedésbiztonsági kampány, a gyorshajtás még mindig a vezető baleseti okok között van, s ha közúti akció, átfogó razzia bármilyen kedvező változást elindíthat, akkor bizony érdemes újra és újra megszervezni.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint megyénkben az első negyedévben 80 személysérüléssel járó közúti baleset történt. Három halálos tragédia volt, s a 24 súlyos eseten kívül 53 könnyű sérüléses baleset következett be. Ittas állapotban öt balesetet okoztak, eggyel többet, mint az előző év azonos időszakában.

A karambolok túlnyomó része – 95 százaléka – a járművezetők hibájából történt: leggyakrabban a sebesség nem megfelelő megválasztása – 40 százalék – idézte elő a bajt, az esetek 30 százalékában a sofőrök nem adták meg az elsőbbséget. A figyelmetlenség a balesetek 1,3 százalékát okozták.

Budai Béla kaposvári szerviztulajdonos, egykori raliversenyző úgy látja: a felmérések adatai és az utakon naponta átélt élmények egyaránt indokolttá teszik a következetes számonkérést. Zsidi Béla marcali autószerelő, a megyei veteránjárműgyűjtő egyesület tagja szerint a száguldók nemcsak magukat, hanem időnként másokat is életveszélyes helyzetbe sodornak.

– Előfordul, hogy a gyorshajtás szabálytalan előzéssel is párosul, s a vétkes más, szabályosan közlekedőket kényszerít fékezésre vagy egyéb manőverre – folytatta. – Nem árt, ha a kiemelik a forgalomból azokat, akik 50-es helyen 80-90-el hajtanak.

A Tispol European Operation Speed ellenőrzéskor több helyen számíthatnak vizsgálatra a somogyi járművezetők. Bakó Zsuzsanna, a SMRFK sajtóreferense azt is közölte: a kontroll idején a megye hat kapitányságának illetékességi területén zajlik ellenőrzés. Az akcióban a megye valamennyi rendelkezésre álló sebességmérő berendezése vesz részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában