új büntetőeljárási törvény

2018.08.23. 09:15

Gyorsított eljárásban állították bíróság elé a betörőt

Az új büntetőeljárási törvény részben tágította a bíróság elé állítás feltételeit, amikor lehetővé tette, hogy akár a tíz évi szabadságvesztésnél nem súlyosabb bűncselekmény elkövetése esetén az ügyész gyorsított eljárásban bíróság elé állítsa a vádlottat. Ugyanakkor a tettenéréses előállítás esetén az eddig 30 napos határidő helyett 15 napban szabja meg a bíróság elé állítás feltételét.

Sonline

Az új büntetőeljárási törvény július 1-jét követő hatályba lépése óta a Siófoki Járási Ügyészség 33 elkövetőt állított bíróság elé (lopás, rongálás, garázdaság, súlyos testi sértés, szexuális visszaélés és ittas vezetés miatt). A Kaposvári Járási Ügyészség pedig csak az elmúlt napon négy elkövetőt állított bíróság elé kifosztás, jármű önkényes elvétele, lopás és ittas vezetés elkövetéséért.

A Siófoki Járási Ügyészség az elmúlt héten az elkövetéstől számított két napon belül bíróság elé állította azt a többszörös visszaeső vádlottat, akivel szemben Tolna megyében büntető eljárás folyik lopás elkövetése miatt és lakhelyelhagyási tilalom alatt állt.

A terhelt Siófokon egy földszinti társas házba a nyitott erkélyajtón keresztül bement, ahol készpénz és műszaki cikkek után kutatott. A sértettek azonban észrevették, s a terhelt anélkül, hogy bármit is eltulajdoníthatott volna elmenekült a helyszínről. A sértett utána eredt, rövid üldözés után elfogta és a rendőrök kiérkezéséig visszatartotta.

A Siófoki Járásbíróság lopás vétsége miatt az elkövetőt 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, majd elrendelte előzetes letartóztatását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában