itt a tárca, hol a tárca?

2018.08.01. 09:12

Két nő lopta el a sértett padon hagyott tárcáját

Az egyik, többszörösen büntetett előéletű vádlottal szemben példásan szigorú büntetést szabtak ki.

Sonline

A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség két nő ellen emelt vádat, akik a kaposvári távolsági buszpályaudvaron lopták el a sértett 180 ezer forintját, igazolványait és bankkártyáját a tárcájával együtt. Miközben a sértett éppen egy taxiba pakolta be a csomagjait, a vádlottak a padra letett pénztárcáját a szatyrukkal elől eltakarták, majd eltették.

A Kaposvári Járásbíróság az egyik többszörösen büntetett előéletű vádlottal szemben példásan szigorú büntetést szabott ki, őt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, míg társával szemben közérdekű munka büntetést szabott ki.

A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészségre és a Fonyódi Járási Ügyészségre érkeztek az első egyezségkötésre irányuló kezdeményezések Somogy megyében az új büntetőeljárási törvény alapján.

– Az egyezségkötés célja, hogy hatékonyabbá tegye a büntetőeljárásokat, melynek keretében a vádemelés előtt az ügyészség és a terhelt egyezséget köt a bűnösség beismeréséről és ennek következményeiről – a büntetés neméről, tartamáról –, így a terhelt közreműködésével elkerülhető egy hosszadalmas és költséges bizonyítási eljárás – tájékoztatott a Somogy Megyei Főügyészség. – Kiemelendő azonban, hogy a bűncselekmény tényállása és a jogi minősítése nem lehet megállapodás tárgya, azt továbbra is az ügyész állapítja meg, az egyezséget a bíróságnak jóvá kell hagynia.

A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészséghez egy közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, míg a Fonyódi Járási Ügyészséghez egy ittasan elkövetett járművezetés vétsége miatt indult bűnügyben fordultak egyezségkötési kezdeményezéssel a terheltek, illetve védőik. Mindkét esetben elegendő bizonyíték állt rendelkezésre azonban ahhoz, hogy az ügyészség az új Büntetőeljárási törvény adta lehetőségek közül más eljárási forma választásával – így a büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárással, illetőleg a gyanúsított bíróság elé állításával – gyorsítsa fel a büntetőeljárásokat, ezért az ügyészség egyik egyezségkötési kezdeményezéssel sem értett egyet.

A Somogy megyei ügyészségek az eljárás gyorsítására irányuló kezdeményezések tekintetében az elmúlt héten is aktívak voltak, hiszen 14 ügyben állították gyorsított vádemeléssel bíróság elé a bűnelkövetőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában