gyakorlat

2018.08.03. 11:03

Látássérült tűzoltó tartott tréninget kollégáinak

A vak nem tűzoltó, a tűzoltó nem vak – ez a mottója annak a tréningsorozatnak, melynek legutóbbi állomása a Böhönyei Önkormányzati Tűzoltóság volt, s egy látássérült tűzoltó tart edzéseket kollégáinak.

Sonline

– A kétnapos kondicionáló tréninget Nagy Zoltán látássérült, vak tűzoltó vezette, aki számos tűzoltóságon, valamint a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban is végzett, végez ilyen jellegű oktatást – tájékoztatott a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. – Nagy Zoltán évek óta segíti a tűzoltókat abban, hogyan tájékozódjanak a füstben, amikor semmit sem látnak.

A súlyos látási fogyatékossággal élő, vak tűzoltó szakított azzal a korábbi gyakorlattal, miszerint a látássérült emberek gyógypedagógiai technikáit gyakoroltatják a merőben más környezetben tevékenykedő tűzoltókkal. A fehér bottal és hallás alapján való tájékozódás helyett – a tűzoltók számára kidolgozott – fokozatosság elvére épülő, kondicionáló terheléssel járó gyakorlatok jobban igazodnak a beavatkozók kárhelyi tevékenységéhez.

– A gyakorlati feladatsort a böhönyei, a csurgói, a kadarkúti és a marcali tűzoltók, valamint a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat a böhönyei általános iskolában kialakított imitációs pályán hajtotta végre – közölték. – A nem mindennapi tréning eredményeként fejlődött a tűzoltók azon képessége, mellyel korlátozott látási viszonyok között is nagy biztonsággal tudják az életmentést és a tűzoltást végrehajtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában