tragédia

2018.10.21. 20:30

Egy egyetemista lány és édesanyja halt meg a lakástűzben

Egy egyetemista lány és az édesanyja halt meg egy lakástűzben a kaposvári Csokonai Vitéz Mihály utcában vasárnapra virradóra. A tüzet csak a lány barátja élte túl a lakásban.

Kovács Gábor

Még vasárnap délben is helyszíneltek a társasháznál, dolgozott a tűzvizsgáló. Nyomozók és fehér kezeslábasba öltözött rendőrségi technikusok mozogtak a lépcsőházban. – Végigaludtam az egészet, nálam hiába dörömböltek vagy csöngettek a rendőrök, nem ébredtem fel! – hitetlenkedett egy idős férfi, aki 1967 óta lakik a házban. A szomszédokat kérdezgette, mi történt. A többi lakót az utcára küldték, amíg tombolt a tűz.

– Hajnali fél ötkor a feleségem ébresztett fel, akkor járták sorra a rendőrök a lakásokat, hogy hagyjuk el az épületet, mert tűz van – mondta Máté László. – Gyorsan felöltöztem, és amit tudtam, összeszedtem a lakásban. Magamhoz vettem a laptopomat, mert nem lehetett tudni, hogy hozzánk is átterjednek-e a lángok. A szomszédokkal a ház előtt vártuk meg, amíg eloltották a tüzet. A kisgyerekeket addig beültették a rendőrautóba, hogy ne fázzanak meg. Útban volt egy fűtött rendőrségi kisbusz is, de nem volt rá szükség, mert közben a tűzoltók fél óra alatt megfékezték a tűzvészt.

– Éreztem a füstöt, nagyon gyorsan kellett menekülnünk, mert égett a harmadik emeleti lakás – fűzte hozzá Máté Lászlóné. – Az ott lakó családról keveset tudunk, mert csak néhány hete éltek a házban, albérletben. Egy 21 éves egyetemista lány és az édesanyja lakott abban a lakásban, hozzájuk érkezett a lány külföldi barátja. Mintegy húsz napja lehettek itt.

A lakók feltételezése szerint az anya és a lánya aludhatott egy szobában. A másik szobában szállásolhatták el a fiatalembert, aki hajnalban észrevette, hogy lángokban áll a lakás. Az erkélyre menekült, ahol angolul kiáltotta, hogy tűz van. A „Fire, fire!” kiáltásokra figyelt fel egy első emeleten lakó férfi, ő értesítette a tűzoltókat és a rendőrséget.

Kizárták az idegenkezűséget

A külföldi férfit tűzoltók mentették meg az erkélyről. Magasból mentő segítségével hozták le a földszintre. Az egységeknek a harmadik emeleti lépcsőházban egy üvegajtót is be kellett törniük, hogy minél gyorsabban beavatkozhassanak. A tűzoltók két vízsugárral gyorsan eloltották a tüzet, így a lángok a többi lakásra nem terjedtek át. A külföldi fiatal férfit a mentők kórházba szállították.

Kérdésünkre Hosszú Balázs, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense azt válaszolta, hogy miután az orvosszakértő megvizsgálta a holttesteket, kizárták az idegenkezűséget, és közigazgatási eljárásban igyekeznek fényt deríteni a tragédia körülményeire. A tűzoltóság is vizsgálatot indított, hogy megállapítsák a tűz keletkezésnek okát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában