cabrio nélkül

2018.11.17. 10:00

Csak az álom maradt, az autót vitte a rendőrség

Két év után érte kellemetlen meglepetés azt az olvasónkat, aki megvette álmai autóját egy használtautó-kereskedésben. A nyugdíjas férfi és felesége úgy döntött, hogy mivel a motorozás már nem nekik való, beruháznak egy kis cabrióba.

Koszorus Rita

Forrás: Illusztráció!

Fotó: illusztráció!

A 81 éves, néhány éve Magyarországra hazatelepült férfi és felesége kinézték egy külföldről behozott, de már magyar okmányokkal rendelkező Porschet. Alvázszám alapján utánajártak a Kormányhivatalnál, hogy tehermentes és nem áll körözés alatt. Ezután kifizették a kocsit, igaz csak utólag vették észre, hogy a kereskedés, amelyikben kiválasztották az autót, nem szerepel az adás-vételi szerződésen eladóként, csupán munkatársai tanúként. – Egy júniusi hajnalon megjelentek nálunk a rendőrök – mesélte az idős úr. – Közölték, hogy az autónkat Spanyolországból lopták és le kell foglalniuk. A kocsit a papírokkal és a kulcsokkal együtt elvitték.

A házaspár két évig abban a hitben volt, hogy a kocsi előélete tiszta. – Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen helyzetbe kerülhetek – mondta az idős férfi. – Vissza szeretném kapni az autómat.

A házaspár panasszal élt a lefoglalás miatt, ezt elutasította a rendőrség, amit azzal indokoltak, hogy a cabrio bizonyítási eszköz, ezért igazságügyi műszaki szakértő vizsgálja.

Megkerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, akik azt a tájékoztatást adták, hogy folyamatban lévő büntetőeljárás keretében foglalták le a járművet. Arra a kérdésre, hogy a házaspár visszakaphatja -e autóját, a rendőrség azt válaszolta: „Jelenleg erre a kérdésére nem áll módunkban válaszolni.”

Fóris Kálmán kaposvári ügyvéd kérdésünkre elmondta: nem egyedi az eset. – A magyar jogszabályok szerint biztonságosabb kereskedőtől vásárolni használt autót, mint magánszemélytől, ám a törvényt kijátszókkal szemben nincs valós védelem – mondta el érdeklődésünkre Fóris Kálmán.

Az, hogy a gépkocsi nincs körözés alatt, abból is adódhat, hogy az alvázszámot meghamisították. Vagy egy teljesen új, európai körözési rendszerben nem szereplő jármű alvázszámát kapta meg a kocsi, vagy egy hasonló évjáratú, gyártmányú autó alvázszámát ütötték a lopott jármű alvázába.

– A kötelező eredetiségvizsgálat az alvázszám eredetiségét és a körözési listán szereplését hivatott megállapítani – mondta Fóris Kálmán. – Ezek államilag akkreditált cégek, akik hozzáférnek a körözési adatokhoz, de ha az áthamisítás jó minőségű, akkor egyszerű vizsgálattal nem lehet kiszűrni. Mivel utólag az igazságügyi szakértői vizsgálaton kiderül, ha a számot átütötték, már javasoltam, hogy minden esetben ezt az alaposabb, szakértői vizsgálatot kellene elvégezni.

A vevők saját érdekükben a gépkocsi adatait – főleg ha külföldi a jármű – az európai rendszerből kérhetik le, vagy a gyártótól, márkakereskedőtől. Sőt, aki még ennél is alaposabb az vásárlás előtt, márkaszervizben is átnézetheti a járművet. Persze nem ott, ahol megvenni kívánja.

Megkerestük a sportkocsit eladó budapesti autókereskedést is. A cég ügyvezetője írásban azt válaszolta, amennyiben módjukban áll, ellenőrzik a járműtörténetet, s lehetetlen, hogy ők lopott kocsit adtak volna el. Amit megkeresésünkben állítottunk – hogy két év után foglalták le az autót –, szerinte lehetetlen. S azt is hozzátette: soha ilyen panasszal nem keresték meg ügyfelek.

Megtudtuk: a pórul járt somogyi vevők elvileg visszakaphatják az elkobzott Porschet, ha a biztosító az eredeti tulajdonosnak már megtérítette a kárt. Sőt az eladóval szemben polgári peres eljárásban kárigénnyel élhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában