banánhéj

2019.03.06. 09:25

Lehallgatták a zimányi férfit, miközben a tolvajbandát irányította

Bűnösnek mondta ki a Kaposvári Törvényszék azt az első fokon felmentett zimányi férfit, aki segítséget nyújtott társainak egy lopás elkövetéséhez.

K.G.

A Kaposvári Járási Ügyészség vádirata szerint a többszörösen bűntett előéletű, jelenleg is börtönbüntetését töltő férfi még 2015-ban telefonon nyújtott segítséget két társának, akik éppen egy kaposvári felsőoktatási intézménybe törtek be, ahonnan 600 ezer forint értékben loptak el kazánalkatrészeket. A vádlott közben telefonon tartotta a kapcsolatot a másik két férfival, akiknek tanácsokat adott a bűncselekmény elkövetéséhez, és ígéretet tett arra, hogy el fogja szállítani őket.

Azonban a vádlottat titkos adatszerzéssel megfigyelte a rendőrség, ezért a társaival folytatott beszélgetéseit lehallgatták, így lebuktak. Az első fokon eljáró Kaposvári Járásbíróság ennek ellenére úgy ítélte meg, hogy a telefonon közöltekkel a vádlott nem nyújtott segítséget, ezért felmentette a férfit.

Az ítélet ellen a Kaposvári Járási Ügyészség fellebbezést jelentett be. Szerintük ugyanis a vádlott biztatta társait a riasztóberendezés hatástalanítására.

A másodfokon eljáró Kaposvári Törvényszék az ügyészi fellebbezéssel értett egyet, és az új büntetőeljárási törvényt alkalmazva az felmentő ítélet hatályon kívül helyezése és az eljárás megismétlése nélkül állapította meg a korábban felmentett férfi bűnösségét. Egy év börtönbüntetésre és két év közügyektől eltiltásra ítélte.

A másodfokú ítélet ellen a Somogy Megyei Főügyészség a büntetés súlyosítása, míg a védelem a vádlott felmentése miatt jelentett be fellebbezést, így az ügy harmadfokon, a Pécsi Ítélőtáblán zárulhat le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában