Bombagyár

2019.05.14. 10:11

Bombát gyártott otthonában a kaposvári férfi

A hűtőben az élelmiszerek között tartott robbanóanyagokat és radioaktív vegyszert egy 30 éves kaposvári férfi, akit tavaly a Terrorelhárítási Központ munkatársai fogtak el.

K. G.

A Kaposvári Járási Ügyészség robbanóanyag engedély nélküli készítésével, megszerzésével, és radioaktív anyaggal visszaéléssel vádolja.

A férfi egyetemen szerzett vegyész szakképzettséget, és szabadidejében is szívesen foglalkozott kémiával. Érdeklődésétől hajtva 2012-től robbanóanyag előállítására alkalmas, kereskedelmi forgalomban engedély nélkül megvásárolható vegyszereket és elektronikai eszközöket szerzett be, hogy otthon hobbiból robbanóanyagokat készítsen, és azokkal robbantásokat végezzen. A robbanószerkezeteket egy Kaposvártól északra található szántóföldön, általa házilag készített időzítőkkel hozta működésbe. A robbantásokhoz fel nem használt robbanóanyagokat pedig a lakóházában, a hűtőben tárolta.

A férfi egyetemi tanulmányai alatt egy intézményi labor felszámolásakor olyan laboratóriumi vegyszert is megszerzett, amely hasadóanyag tartalomban szegényített u235 izotópú uránt tartalmazott. Ezt a radioaktív, nukleáris anyagnak minősülő, engedélyköteles vegyszert zárt üvegben tartotta. Ez az ionizáló sugárzást kibocsátó vegyszer belélegezve, hosszabb időn át a belső sugárterhelés révén daganatos betegség kialakulásához vezethet. A férfit végül a terrorelhárítók 2018 áprilisában elfogták és őrizetbe vették, míg a lakóházában lévő veszélyes anyagokat lefoglalták.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában