bűnmegelőzés

2019.06.21. 17:16

Rendőrök mellett diákok is figyelnek a strandolók biztonságára

Siófok városának és a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közös kezdeményezésére pénteken megnyílt a Dél-Balatoni Bűnmegelőzési Központ, a hozzá tartozó centrumok júliustól kezdik munkájukat a déli parton.

Koszorus Rita

A partra özönlő turistáknak köszönhetően a nyári szezonban jelentősen megnő a Balaton-parti települések lélekszáma. Ilyenkor a rend őrei is nagyobb figyelmet fordítanak erre a területre, hiszen kvázi az ország második fővárosává növekszik a Balaton térsége. Az idei főszezonban a készenléti rendőrök, valamint Zala, Tolna és Baranya megye rendőrei is segítik a somogyi egyenruhások munkáját.

A húsz éve útjára indult Dél-Balatoni Szezonális Bűnmegelőzési Központ célja a bűncselekmények megelőzése, a helybéliek és a turisták biztonságérzetének növelése, valamint a bűncselekmények áldozatainak segítése. Ezen a nyáron Siófokon, Balatonföldváron és Balatonlellén nyitnak bűnmegelőzési irodák, amelyek júliustól egészen augusztus végéig működnek, közel 200 diák részvételével.

A bűnmegelőzési központ siófoki megnyitóján Molnár Gábor, megyei rendőr-főkapitány arról beszélt, hogy a közbiztonság szavatolása közös cél. – A program eredeti célja az volt, hogy rendészeti középiskolás diákoknak a gyakorlat mellett biztosítsunk táborlehetőséget – mondta a főkapitány. – Ez megvalósul idén is, hiszen közel kétszáz diák jön hozzánk, akik a bűnmegelőzési munkában vesznek részt.

Természetesen a fiatalok nem fognak intézkedni, csupán bűnmegelőzési feladatokat látnak el, így tanulva leendő szakmájukat, ismerik meg hivatásukat. – A bűnmegelőzési centrum mellett fontos a biztonságos-strand programunk is – emelte a megyei rendőr-főkapitány. – Az önkormányzattal közösen a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácstól kértünk és kaptunk támogatást a megvalósításra, aminek köszönhetően közel 100 trezort helyezünk ki a strandokon, a strandon pihenők ezekben helyezhetik el értékeiket.

Biztonságban a tóparton

Az idei szezonban olyan táblák kerülnek ki a strandokra Siófokon, amelyek a szüleiktől eltűnt gyerekek tájékozódását segítik. Már a városba érkezőket figyelmeztetik, mert a rendőrség az autópályán is felhívja majd a figyelmet, hogyan ne váljon senki sem bűncselekmény áldozatává, médiahirdetések is készültek minderről.

Siófok már évek óta tesz azért, hogy a nyár fővárosa biztonságos legyen. – Folyamatosan növeltük a közterületi kamerarendszerünk lefedettségét – mondta a megnyitón Lengyel Róbert, polgármester. – Úgy tudom, hogy ezek a felvételek nagyban segítették a rendőrök munkáját. Azt gondolom, hogy a város és a megyei, valamint a városi rendőrség közti együttműködés országosan példaértékű.

A városvezető a Somogyi Hírlap kérdésére elmondta, egy hosszas közbeszerzési eljárást követően mostanra már elindult a Petőfi sétány őrzése is. Amely évek óta visszatérő téma a helyiek körében. Lengyel Róbert kérdésünkre elmondta: az indulás óta nem jogszabályba ütköző cselekmény nem történt a területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában