adathalászat

2019.06.13. 12:35

Tízmilliós kár: a futárt is beavatták az internetes csalók

Érdekesen kapcsolódott össze az adathalászat és az internetes csalás abban a bűnügyben, amelynek a nyomozását most indították el a kaposvári rendőrkapitányságon.

K.G.

Heffer Attila ezredes, kapitányságvezető és Markocsányi Gábor, a nyomozó alosztály vezetője közösen tartottak sajtótájékoztatót az ügy részleteiről.

Egy mobilszolgáltató cég webshopja tett feljelentést a rendőségen, mert egy év alatt többször is alaposan rászedték. Mobiltelefonokat és televíziókat rendeltek tőlük, ám utóbb kiderült, hogy hamis néven. Kiderült, hogy két kaposvári család tagjai állnak a csalássorozat mögött. Közülük egy férfi női profillal regisztrált a Facebook-ra, s így ismerkedve kicsalta más férfiak adatait, mert arra kérte őket, hogy küldjék el neki az igazolványaik másolatát. A megszerzett adatokkal vásároltak aztán a bűnözők hitelre a webshopnál.

Egy ideig nem tűnt fel, hogy az ország több pontján élő „megrendelők” mindannyian egy azonos kaposvári lakcímre kérték az áruk kiszállítását. A futárcég alkalmazottja ugyanis beavatott volt, az egyik csaló megvesztegette, hogy szemet hunyjon. A műszaki cikkeket a szélhámosok egy orgazdán keresztül értékesítették. Tőle tizenegy értékes mobiltelefont és hét tévét, zálogcédulákat foglaltak le a kaposvári nyomozók, több mint tízmillió forint értékben. Az ügyben a kaposvári rendőrök 18 embert állítottak elő, kilencen lettek gyanúsítottak. A futárt vesztegetéssel, a többieket csalással gyanúsítják.

Heffer Attila, kaposvári rendőrkapitány hozzátette: a kibertérben kockázatai vannak a vásárlásnak, és annak, ha könnyen kiadjuk az adatainkat. A rendőrség nyomoz, és nagy hangsúlyt fektet a sértettek kártalanítására. Ennek érdekében lefoglalták az orgazda luxusautóját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában