kifosztás

2019.12.14. 16:06

3.000.000 forintot csaltak ki, majd távoztak

A Kaposvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya kifosztás miatt indított eljárást szerdán. Az ügy adatai alapján az akkor még ismeretlen elkövető magát az időskorú kaposvári sértett unokájának kiadva azt állította, hogy balesetet szenvedett, és azonnal készpénzre van szüksége.

Sonline

Az adatgyűjtés során a hatóság látókörébe került egy 44 éves tatabányai férfi, akit a nyomozók másnap elfogtak, és – őrizetbe vétele mellett – kifosztás bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki. A beszerzett bizonyítékok alapján az illetékes bíróság 2019. december 14-én elrendelte B. László letartóztatását.

A Somogy Megyei Rendőr –főkapitányság és Kaposvári Rendőrkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy az ilyen, és ehhez hasonló bűncselekmények megelőzhetők az Országos Rendőr-főkapitányság tanácsainak megfogadásával:

Az úgynevezett unokázós csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket. A csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (unokájának, gyermekének) adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka (gyermek) valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van), és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

A csalók általában telefonkönyv alapján, találomra hívják fel a potenciális célpontokat, de az is előfordul, hogy előzetesen a kiszemelt áldozat lakókörnyezetében puhatolóznak, vagy a közösségi oldalakon megadott információkat felhasználva teszik hihetőbbé történetüket.

A rendőrség tanácsai arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:

Járjon utána, hogy valóban baj van-e: Tegye le a telefont, majd hívja vissza hozzátartozóját!

Tegyen fel ellenőrző kérdéseket: „Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”

Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni: Egy életmentő műtét külföldön sem maradhat el, mert valaki nem tud azonnal fizetni.

Hivatalos személy nem kér pénzt: se rendőr, se mentő, se tűzoltó.

Ne adja meg adatait ismeretleneknek!

Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!

A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer tudatosításával lehetőleg senki se dőljön be a csalóknak. Minél többen beszélgetnek erről idős rokonaikkal, ismerőseikkel, annál kisebb eséllyel csaphatják be őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában