fotók

2019.12.30. 17:03

Tűzoltó legek: a fonyódi nádas- és a siófoki szállodatűz adott munkát

Somogyban is éjjel-nappal, bármikor vonulásra készek a tűzoltók: balesetek sérültjein segítettek, tüzet oltottak, máskor nagyszabású gyakorlaton bizonyították tudásukat. Idei, rekordszámú riasztásuk július 27-én volt: 52 műszaki mentésben vettek részt.

Harsányi Miklós

Tűz ütött ki egy siófoki szálloda alagsori szauánájában, s az október végi eset során menekítették ki a legtöbb, 123 embert. A helyi tűzoltókon kívül pétfürdői, székesfehérvári, veszprémi, balatonfűzfői és kaposvári egységek is segítettek. A csapatok három vízsugárral oltották a füsttel telítődött szauna lángjait, ezen kívül átvizsgálták az alagsori helyiségeket is. A tűzoltók az oltással párhuzamosan megkezdték az épületben tartózkodók kimenekítését, először az erkélyen rekedt embereket hozták le magasból mentővel, derült ki a megyei katasztrófavédelmi 2019-es összegzéséből.

Felhőszakadás, jégeső és rendkívül erős széllökés: július 27-én átvonult vihar következménye 52 műszaki mentés volt. Ekkor volt a legtöbb riasztás egy napon, s 48 alkalommal kidőlt fákat, leszakadt faágakat távolítottak el a tűzoltók, négyszer szivattyúval avatkoztak közbe. A kaposvári hivatásos-, illetve a Kötél önkéntes tűzoltóinak volt a legtöbb feladatuk. Fonyód közelében volt a legnagyobb idei szabadtéri tűzeset, még áprilisban 260 hektáros sűrű náddal és és sással benőtt területen pusztítottak a lángok. A lápos, mocsaras, körülményesen bejárható helyszínt csak gyalog lehetett megközelíteni, az egységek munkáját tovább nehezítette a szeles időjárás A beavatkozás több mint egy napot vett igénybe és csaknem 160 hektáron sikerült megmenteni a berek élővilágát.

Buzsák-Csisztapuszta térségében tartották a legnagyobb 2019-es gyakorlatot: a beavatkozó állomány egy 30 hektáros, magas füves vegetációval borított területen gyújtott tűzzel állt szemben. Hatalmas lángokkal égett a száraz fű és a nádas, ahol többféle oltási technikát alkalmaztak a tűzoltók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában