letartóztatták

2020.01.13. 11:54

Bántalmazás a gyermekotthonban: bíróság előtt a brutális bántalmazó

A Kaposvári Járásbíróság hétfői döntésének értelmében előzetes letartóztatásba helyezték azt a kaposvári fiatalt, aki brutálisan megverte a társát az egyik gyermek­otthonban. A verésről videót készítettek, ami aztán kikerült a világhálóra. A bíróság harminc napra elrendelte a letartóztatást, amit javítóintézetben kell letöltenie.

Koszorus Rita

A fiatalkorú, vékony testalkatú férfit három rendőr kísérte a bíróság épületébe hétfőn. A bilincs még pénteken kattant a 17 éves gyanúsított csuklóján, miután elfogatóparancs alapján előállították. A rendőrök pénteken az internetre feltöltött videó miatt kezdtek nyomozni, amelyen a fiatal brutálisan bántalmazza egy társát a Zita Speciális Gyermekotthonban. Az esetet egy harmadik, szintén állami gondozott fiú rögzíthette, aki többször is felnevetett azon, ahogyan a szemmel láthatóan fizikai fölényben lévő fiú fejbe rúgja, hátba veri és orrba üti a nála sokkal gyengébb társát. A Kaposvári Törvényszék által szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből kiderült, decemberben háromszor támadt áldozatára a gyanúsított.

– A sértettnek az első bántalmazástól a szája, a másodiktól az orra vérzett – írják. – A harmadik bántalmazástól ismét vérezni kezdett a szája, kezének hátracsavarásától pedig csuklója megduzzadt. A gyanúsított a sértettet szórakozásból, ok nélkül bántalmazta.

A bántalmazó a bíróságon már láthatóan nem volt annyira magabiztos, mint a világhálóra felkerült durva jelenet alkalmával. Vezetőszáron kísérték a rendőrök a tárgyalóteremhez, szótlanul ült a folyosón lévő padon. Kezében a hivatalos iratait gyűrögette, míg arra várt, hogy szólítsák.

– A Kaposvári Járásbíróság harminc napra elrendelte egy 17 éves fiatalkorú férfi előzetes letartózását, amelyet javítóintézetben kell letöltenie – mondta Vadócz Attila, a Kaposvári Járásbíróság szóvivője. – Az indok az volt, hogy megszökött, elfogatóparancs útján találták meg, a másik ok szerint fennáll a bűnismétlés és az eljárás meghiúsításának veszélye, s hogy a fiatal akár a sértettet vagy bárki mást megfenyeget.

Úgy tudjuk, a fiatalember az eljárás során beismerő vallomást tett. A Zita Speciális Gyermekotthon működését korábban többször vizsgálta az ombudsman, a mostani eset után az Emberi Erőforrások Minisztériuma még múlt héten azonnali belső vizsgálatot rendelt el újra.

Fülöp Erik, a Mi Hazánk Mozgalom politikusa, ország­gyűlési képviselő sajtótájékoztatót tartott hétfőn az intézménynél. Elmondta, találkozott a gyermekotthon vezetőjével és igazgatójával. Arról egyeztettek, milyen változásokra volna szükség ahhoz, hogy hasonló eset ne történhessen meg.

Nem ritkák a brutális, agresszív esetek

Nem ez az első hasonló eset a megyében, legutóbb tavaly októberben a Fonyódi Rendőrkapitányság munkatársai folytattak büntetőeljárást egy 15 éves fiatallal szemben rablás, kényszerítés, lopás, garázdaság és testi sértés miatt. Februárban egy kaposvári gyermek­otthon fiatalkorú lakói ellen indult eljárás, mert kavicson térdepeltették, cigivel égették, ököllel ütötték fiatalabb társaikat. Öt éve is egy intézetis gyerek garázdálkodott a Balaton-parti gyermek­otthonban. A tizenöt éves fiatal veréssel fenyegette a gyermekkorú társait és elvette zsebpénzüket, telefonjukat. Még korábban egy fiatalkorú barcsi férfi ellen emelt vádat a kaposvári ügyészség, aki a Zita Speciális Gyermekotthonban fellökte nevelőjét, hogy el tudjon szökni az intézményből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában