szabályos lógatás

2020.01.15. 09:00

Nehéz dolguk volt a somogyi halőröknek az elmúlt évben

Folyamatosan küzdöttek a somogyi horgász­egyesületek 2019-ben is a szabálytalan horgászok ellen. Akadt, aki tilalom idején hódolt szenvedélyének, mások lustaságból vagy feledékenységből nem töltötték ki a fogási naplót.

Harsányi Miklós

Illusztráció

Forrás: Illusztráció!

– A Dráván egy gereblyéző, illetve három bottal horgászó személy ellen indult tavaly eljárás – mondta Fülöp József, a Mohosz megyei elnöke. – A szabálysértések miatt fertőzött területnek számít a Rinya-patak. A taranyi szakaszon engedélyi nélküli horgászat kapcsán két feljelentés született, míg a nagyatádi szakaszon – a pontyfogási tilalom idején – egy pecás egy méretes, illetve hat méreten aluli pontyot emelt ki. S a Rinyán még további hat szabálytalanul horgászót szűrtek ki. Fülöp József azt mondta, gond, hogy a dél-somogyi patak szakaszai hosszúak. Eső után, a sáros utakon gyakran nehezen megközelíthető egy-egy terület és ezt próbálják kihasználni a tiltott módon pecázók. Számukra rossz hír: egy terepjárós hivatásos halászati őr előreláthatóan májusban áll szolgálatba a Rinya mentén. A halőrök, akárcsak az előző években, úgy 2020-ban is folytatják a helyszíni ellenőrzéseket a Nagyatádi Rendőrkapitányság munkatársaival.

– A jó halőrzés felér egy fél haltelepítéssel – hangsúlyozta Fülöp József, a Mohosz somogyi elnöke. – Döntő a megelőzés, az értékes halállomány védelmében a jövőben is összefognak a somogyi csapatok.

Walter Károly, a bányai Forrás Horgászegyesület elnöke azt mondta: náluk kisebb fegyelmezetlenségek fordult elő tavaly, amit a helyszínen megoldottak. Január 25-én a közgyűlésükön a szabályok betartásáról is szó lesz.

Dékány Andor, a kaposvári Húskombinát Horgászegyesület vezetője közölte: legutóbb írásbeli figyelmeztetést kapott az a horgász, aki az általános tilalom dacára keszeget fogott. A lefoglalt halat visszaengedték a tóba.

Fegyelmezettek a desedai pecások

– Súlyos esetet nem tártunk fel tavaly a Desedán, illetve a Töröcskei-tavon – összegzett Kovács Gábor, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület vezető hal­őre. – Az viszont egyeseknél továbbra is probléma, hogy nem dokumentálják előírásszerűen a kifogott halat, így a pontyot, süllőt nem rögzítették a fogási naplóban. Az is megtörtént, hogy kettő helyett három bottal ültek ki a partra. Kiváló kapcsolatban állnak a somogyi horgászegyesületekkel, s minden lehetséges módon támogatják őket a szabálytalanul horgászók elleni hatékony fellépésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában