elvándorlás

2020.02.25. 09:34

Különleges gyékényesi pontyot keresnek az állami halőrök

Eltűnt a Gyékényesi kavicsbánya-tavakból egy kapitális ponty. A horgászok segítségét kéri a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata, hogy megtalálják a különleges halat.

Sonline

A Nébih Állami Halőri Szolgálatához (ÁHSZ) érkezett bejelentés szerint a képen látható pontyot 2017-ben több alkalommal megfogták és a vízbe visszaengedték Gyékényesen. A bejelentés szerint a több mint 30 kilogramos pontyot 2018-ban feltételezhetően már egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei halastóban fogták meg, ahol fényképet is készítettek róla.

A Nébih által felkért szakértő megállapította, hogy a két különböző vízterületről megfogott ponty ugyanazon egyed. Ugyanakkor nem állnak az ÁHSZ rendelkezésére olyan felvételek, melyek alapján a szabolcsi halastó teljes bizonyossággal azonosítható lenne.

Annak érdekében, hogy a különleges kopoltyús minél hamarabb visszakerüljön eredeti élőhelyére az ÁHSZ várja azon horgászok jelentkezését, akik 2018-ban vagy azt követően megítélésük szerint a képen szereplő pontyot fogták meg, továbbá a fogásról fotóval rendelkeznek vagy legalább érdemi információt tudnak nyújtani a hal jelenlegi hollétéről.

Somogy legkeresettebb hala jellegzetes formájú és méretű, azonban elváltozások nem láthatóak rajta. Ugyanakkor a szakértő nyolc olyan kulcsbélyeget is megállapított, amelyek alapján a ponty kétséget kizáró módon azonosítható.

A Nébih kéri a horgászokat, hogy akkor is küldjék meg a rendelkezésükre álló felvételt, ha nem biztosak abban, hogy az érintett egyedről van szó. A képeket – a fogás helyének megjelölésével – az [email protected] e-mail címre várják.

Egy ekkora példány nevelése a halgazdálkodó több évtizedes munkája, feketepiaci értéke éppen ezért akár 800 ezer forint is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában